Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

tri dojave

U kliničkom centru u Banjoj Luci ponovo dojave o postavljenim bombama

Univerzitetsko klinicki centar RS, Banjaluka
04.10.2021., Univerzitetsko klinicki centar RS, Banjaluka (BiH) – Vlado Djajic, direktor UKC RS, odrzao je pres konferenciju za medije sa dr Andrea Kdolsky, bivsom ministricom zdravlja Austrije. Djajic je optuzio Draska Stanivukovica na pres konferenciji za izdaju, kao i da gradonacelnik Banjaluke pravi probleme u funkcionisanju zdravstvenog sistema. Djajic je Stanovukovica nazvao politickim adolescentom, kao i da su „pravi bolesnici van bolnice“. On je rekao da su u UKC RS trenutno prisutni i Policija RS koja pretrazuje dokumente u Aferi „Kisik“, kao i gradske inpekcije koje su tu dosle po nalogu gradonacelnika Banjaluke. Photo: Dejan Rakita/PIXSELL

Ova zdravstvena ustanova je i 2. juna dobila prijetnju da je u njoj postavljena bomba, a policijski službenici su pregledom utvrdili da nema prijetnji po sigurnost

Tri dojave o postavljenim eksplozivnim napravama upućene su u četvrtak, 9. juna, u Univerzitetski klinički centar Republike Srpske u Banjoj Luci.

Kako je saopćeno iz UKC-a, dojave su stigle oko 12:40 sati na e-mail adresu Službe za odnose sa javnošću te zdravstvene ustanove.

“U skladu sa protokolima koje nalažu ovakve situacije, obaviješten je MUP Republike Srpske, urađena evukacija pacijenata i radnika, a nadležne službe pretražuju prostore bolnice”, kaže se u saopćenju.

Naveli su također kako su poduzete sve potrebne aktivnosti za sigurnost pacijenata i djelatnika.

“Osuđujemo što su zdravstvene ustanove, medicinski radnici i najosjetljivija kategorija građana ponovo, već drugi put za sedam dana, postali meta ovakvih radnji koje izazivaju osjećaje neisigurnosti i straha”, dodaje se u saopćenju.

Ova zdravstvena ustanova je i 2. juna dobila prijetnju da je u njoj postavljena bomba, a policijski službenici su pregledom utvrdili da nema prijetnji po sigurnost. Ovu dojavu je dežurni tužilac Okružnog tužilaštva Banja Luka okvalicirao kao terorizam.

Serija dojava o podmetnutim bombama upućena je između 25. maja i 7. juna na adrese stotina škola, policijskih stanica i drugih institucija u BiH.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je ranije zaključilo da će od zakonodavnih i izvršnih vlasti tražiti izmjene i dopune određenih zakona, kako bi pravosudne institucije lakše i efikasnije odgovorile na terorističke aktivnosti.

Zaključeno je ovo na sastanku Udarne grupe za borbu protiv terorizma i jačanja sposobnosti za borbu protiv terorizma pri državnom tužilaštvu, na kojem se raspravljalo o nizu dojava o podmetnutim bombama upućenim u institucije BiH i zemalja regiona.