marš mira

U Kljunima obilježena 28. godišnjica zločina nad stanovništvom Nevesinja

IMG_8535

Obilježavanje godišnjice proteklo je u znaku marša mira preko planine Velež, trasom kojom su nevesinjski Bošnjaci 1992. godine prešli na slobodnu teritoriju pod kontrolom Armije RBiH, priopćili su organizatori

U organizaciji udruženja i pravnih subjekata koji okupljaju nevesinjske Bošnjake u nedjelju je kod spomen obilježja u Kljunima obilježena 28. godišnjica zločina počinjenog nad civilnim stanovništvom u Nevesinju.

Obilježavanje godišnjice proteklo je u znaku marša mira preko planine Velež, trasom kojom su nevesinjski Bošnjaci 1992. godine prešli na slobodnu teritoriju pod kontrolom Armije RBiH, priopćili su organizatori.

“Na ovaj način prisjetilo smo se golgota kroz koje su prolazili naši sunarodnjaci. Učesnici marša su se prisjetili kako je bilo teško preći taj put u strahu, kakva su iskušenja imali oni koji su taj put prelazili, bez hrane i vode, ne za jedan, dva, već i po desetak dana. Na ovaj način smo postigli i vaspitni i obrazovni cilj”, istaknuo je predsjednik organizacionog odbora obilježavanja godišnjice Šerif Bojčić.

“Istim tim pravcem u jeku agresije HVO-a i HV-a, u najtežim danima borbi Armije RBiH za Mostar, s krajnjih periferija slobodne konjičke teritorije dopremljena municija i naoružanje neophodno za deblokadu Mostara iz potpunog neprijateljskog obruča”, dodao je Bojčić.

U maršu mira, koji je predvodio Nedžad Čamo, jedan od aktera u akcijama spašavanja civilnog stanovništva, sudjelovalo je više od stotinu mladića i djevojaka iz skoro svih hercegovačkih gradova.

“Put je vrlo zahtjevan. Iz godine u godinu sve više ga šumsko rastinje zatire. Uprkos tome znatiželja i volja učesnika bili su na visokom nivou i daleko iznad svake prepreke. Važno je da se i na ovaj način sjećamo naših šehida koji su dali živote za Bosnu i Hercegovinu i našu slobodu”, kazao je Čamo.

Zvanični program i obraćanja zvaničnika, uslijed pogoršane epidemiološke situacije u Bosni i Hercegovini, ove godine su izostali.

“Mi smo danas vidjeli koliko je ovaj narod, iako nam okolnosti uslijed propisanih mjera zdravstvene zaštite, opredijeljen za očuvanje svog dostojanstva i pijeteta prema žrtvama agresije. Mi smo tu da gradimo Bosnu i Hercegovinu. Mi smo danas zbog toga tu”, poručio je Bojčić.

Pred poklanjanje hatma dove brojne delegacije iz javnog i političkog života proučili su fatihu i položile cvijeće na spomen obilježju.

U lipnju i srpnju 1992. godine na teritoriji Nevesinja ubijeno je 305 Bošnjaka i 14 Hrvata ili 9,1 posto, što prema broju stanovnika Nevesinje svrstava odmah uz Srebrenicu po postotku stradanja. Najmlađa žrtva je imala samo sedam dana, a najstarija 92 godine. Komisija za traženje nestalih još uvijek traga za posmrtnim ostacima 120 Bošnjaka Nevesinja, navodi se u priopćenju.