BiH

U Kneževu strahuju od medvjeda: Ojadio je 15 domaćinstava

20/08/2017

“Medvjed je u Kneževu ojadio bar 15 domaćinstava, a jutros je bio koban i po naše”, pričaju Budići.

Domaćin Željko priča da od stočarstva preživljavaju, a onda im, svinju pojede medvjed, piše ATV.

Sve je, jutros, prijavio i policiji.

“Medvjedi su zaštićeni normalno, zaštitite i nas ako možete ikako, barem novčano. To što se može dobiti u nekom kraćem roku, ne vući nas po tri-četiri godine. I zima ide sada, imam ženu i troje djece a nigdje ne radim. Nezaposlen. Prebijam se od dnevnice do dnevnice. Šta da jedem zimus?, pita Željko Budić iz Kneževa.

Pokazuje i na razrušen beton. Osim što je ostao bez životinje, mora da sanira i štalu. Ali kod zbrajanja štete, kaže, neće stati. Ako mu uskoro ne isplate odštetu, spreman je da dođe pravo pred zgradu Vlade. Razumiju ga i komšije i rodbina, ali oni mu ne mogu pomoći. A ni sami nisu bezbjedni.

“To je opšti haos kod nas, mi sa mirom ne spavamo zbog toga. To je krenulo po selu, meni su slaba vrata na svinjcu. U mene sve to ima da poguši. Brat me zove i kaže “obiđi”. Pa kako ću obići da me ubije? Pa kaže: ‘uzmi pušku’. Uzmeš pušku, pa te ubije i s puškom, ne možeš se braniti po noći od medvjeda. Ne vidi se gađati”, kaže Nedeljko Udovičić iz Kneževa.

Za mala domaćinstva su to, kažu, nemjerljive štete, pa će moliti da se medvjed dislocira ili odstrijeli. Iz Ministarstva poljoprivrede već su naglašavali da se šteta koju načini medvjed u potpunosti isplaćuje, ali i da im se za vanredni odstrijel medvjeda moraju obratiti lovačka udruženja.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.