Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dom naroda PSBiH

U Kolegiju vodeći dužnosnici SDA, HDZ-a i SNSD-a, Izetbegović, Čović i Špirić

covic izetbegovic (2)

Centralna izborna komisija (CIK BiH) sinoć je utvrdila rezultate posrednih izbora i dodjelila mandate u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH

Predsjednici Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH i Stranke demokratske akcije (SDA) Dragan Čović i Bakir Izetbegović, te potpredsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Nikola Špirić bit će novi članovi Kolegija, odnosno predsjedavajući i dopredsjedavajući novog saziva Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, javlja Anadolu Agency (AA).

Njihov izbor očekuje se uskoro, na konstituirajućoj sjednici novog saziva Doma naroda Parlamentaren skupštine BiH.

Naime, Centralna izborna komisija (CIK BiH) sinoć je utvrdila rezultate posrednih izbora i dodjelila mandate u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH iz Federacije BiH.

Prema utvrđenim rezultatima iz Federacije BiH u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH iz bošnjačkog naroda izabrani su Asim Sarajlić, Amir Fazlić, Fahrudin Radončić, Denis Bećirović i Bakir Izetbegović.

Istovremeno, prema utvrđenim rezultatima iz Federacije BiH u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH iz hrvatskog naroda izabrani su Zlatko Miletić, Dragan Čović, Marina Pendeš, Lidija Bradara i Bariša Čolak.

CIK BiH će nakon isteka žalbenog roka, koji traje dva dana, potvrditi rezultate čime se stiču uslovi da se već naredne sedmice održai konstituirajuća sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Ranije su iz RS-a u Dom naroda PSBiH za delegate izabrani Nikola Špirić, Dušanka Majkić, Lazar Prodanović, Sredoje Nović i Mladen Bosić.

Tako će u novom sazivu Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH egzistirati predstavnici sedam stranaka.

Najviše delegata, po četiri imat će HDZ BiH i SNSD, što će im osigurati da samostalno imaju većinu u Domu naroda PSBiH kod donpšenja odluka s obzirom da će imati osam od ukupno 15 delegata.

SDA ima tri delegata, a po jednog SDS, DF, SDP i SBB.

Istovremeno u klubovima delegata iz hrvatskog i srpskog naroda HDZ BiH i SNSD imat će dovoljan broj predstavnika da u svakom trenutku pokrenu pitanje vitalnog nacionalnog interesa i time zaustave donošenje bilo kog zakona ili odluke.

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH broji 15 delegata od kojih po pet dolazi iz bošnjačkog i hrvatskog naroda iz FBiH i pet iz srpskog naroda iz RS-a.

BUDUĆI SASTAV DOMA NARODA PS BiH

Klub bošnjačkog naroda

SDA 3

SBB 1

SDP 1

Klub hrvatskog naroda

HDZ BiH 4

DF 1

Klub srpskog naroda

SNSD 4

SDS 1