U Kostajnici i Kozarskoj Dubici vanredno stanje zbog rasta vodostaja Une

vodostaj
Ilustracija

Nivo rijeke Une u Kostajnici i Kozarskoj Dubici prešao je kotu vanredne odbrane od poplave i u ovim opštinama proglašene su mjere vanredne odbrane od poplave, javlja Anadolu Agency (AA).

“Una se izlila na nebranjena područja što je uobičajeno pri ovom vodstaju, ima zaplavljanih domaćinstava koja se nalaze blizu korita, ali nema opasnosti za ljudske živote. Situacija je pod kontrolom”, kaže Željko Stojanović, portparol Republičke uprave civilne zaštite Republike Srpske.

Prema njegovim riječima, u odnosu na juče, vodostaj Sane u Novom Gradu i Prijedoru porastao je za nekoliko centimetara, kao i novi Une u Novom Gradu. U ovim gradovima i dalje su na snazi su redovne mjere odbrane od poplave.

“U svim lokalnim zajednicama nema ugoženih ljudskih života”, rekao je Stojanović.

Republička uprava civilne zaštite RS-a juče je opštinama Novi Grad, Kozarska Dubica i Kostajnica dostavila vreće za pijesak, a direktor Uprave posjetio je zaplavljeni dio prijedorskih naselja Raškovac, Tukovi i Brezičani.

“Republička uprava je u neprekidnom kontaktu sa ugroženim lokalnim zajednicama Prijedora, Novog Grada, Kostajnice i Kozarske Dubice, pri čemu se razmatra situacija sa povećanim vodostajima te razmatraju i preduzimaju aktivnosti sa polja zaštite i spasavanja kako bi visoki vodostaji prošli sa što manje štete za ljude i materijalna dobra”, rekao je Stojanović.

Takođe, Sava bilježi rast, dok je nivo Vrbasa u laganom opadanju.