Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U krcatom Domu omladine premijerno prikazan film “Ideal 68” (FOTO / VIDEO)

BiH

subotic seckanovic ideal 68
Autori filma Ideal 68 Subotić i Šećkanović FOTO blic.rs

Film “Ideal 68” premijerno je prikazan sino u beogradskom Domu omladine povodom 50 godina od čuvenih studentskih protesta u tadašnjoj Jugoslaviji.

Gledaoci različitih generacija i profila ispunili su salu “Amerikana” do posljednjeg mjesta da bi da bi pogledali dokumentarno svjedočanstvo o velikim studentskim protestima juna 1968. godine, koji su bili dio talasa demonstracija koji je tada zahvatio veliki broj zemalja svijeta.

Dokumentarni film novinara Almira Šećkanovića i Marka Subotića, rađen u produkciji kuće “Al Jazeera Balkans”, odgovara na pitanja da li je tog juna stanje na ulicama predstavljalo bunt, revoluciju, kontrarevoluciju, pokušaj preslikavanja svjetskih protesta ili možda kanal za nataloženo nezadovoljstvo društva tog vremena.

Predsjednica Beogradskog fonda za političku izuzetnost Sonja Liht, aktivna učesnica protesta 1968. godine, na otvaranju se zahvalila prisutnima u punoj sali “Amerikana” što su došli i dodala je da iskreno vjeruje da današnji mladi nisu apatični, kakvim ih mnogi nazivaju, već da u njima sigurno ima volje i želje za boljim svijetom, za kakvim su i mladi učesnici protesta prije pet decenija tada žudjeli.

Na sinoćnoj premijeri govorio je i dugodišnji političar Dragoljub Mićunović, koji je tada kao asistent na Filozofskom fakultetu u Beogradu podržao zahtjeve studenata i aktivno učestvovao u protestima.

U dokumentarcu govore i drugi direktni učesnici protesta, poput Borke Pavićević i Žarka Puhovskog, kao i Zdravka Grebe, lidera sarajevskih protesta.

Film “Ideal 68” imaće svoju TV premijeru večeras (31. maja) od 21 sat u programu “Al Jezeere Balkans”. Pogledajte najavu…