BiH

KUIP

U KS za prekršioce mjera novčane sankcije od 36.200 KM

03/03/2021

Najčešće utvrđeni nedostaci su se odnosili na prekobrojnost gostiju, konzumiranje nargile unutar objekta, kao i nedržanje propisane distance u ugostiteljskim objektima

Provodeći Zaključak Vlade KS od 22. februara ove godine, inspektori Kantonalne uprave za inspekcijske poslove (KUIP) KS su, uz dodatni broj inspekcijskih timova i inspektora na terenu od donošenja zaključka do jučer, na području Kantona Sarajevo izvršili 272 inspekcijske kontrole poštivanja propisanih higijensko-epidemioloških mjera za sprečavanje širenja koronavirusa.

Inspekcijski timovi, raspoređeni na području svih devet općina, provodili su nadzore kod subjekata koji su u poslovanju obavezni primjenjivati donesene naredbe i specifične mjere kriznih štabova, a posebno mjesta okupljanja većeg broja posjetilaca, odnosno ugostiteljske objekte, nargila barove, trgovačke centre i trgovine, javni gradski prevoz, te u navedenom periodu održane sportske manifestacije, saopćeno je iz KUIP-a KS.

Za utvrđene nedostatke sanitarni inspektori izdali su 78 rješenja sa korektivnim mjerama, te 21 prekršajni nalog u ukupnom novčanom iznosu od 36.200 KM. Najčešće utvrđeni nedostaci su se odnosili na prekobrojnost gostiju, konzumiranje nargile unutar objekta, kao i nedržanje propisane distance u ugostiteljskim objektima.

U javnom gradskom prijevozu i dalje je evidentan problem prekobrojnosti putnika i nepoštivanje obaveznog razmaka od jednog praznog sjedišta, kao i nepostojanje fizičke barijere između vozača i putnika u minibusima Gras-a, radi čega su izdata rješenja o otklanjanju nedostataka.

Nastavljeni su i kontinuirani inspekcijski nadzori na olimpijskim planinama Bjelašnici i Igmanu, posebno krajem februara tokom održavanja skijaškog takmičenja, kada su nadzorima osim skijališta obuhvaćeni i ugostiteljski objekti u kojima nisu utvrđeni nedostaci.

Tokom proteklog vikenda, osim sanitarnog nadzora, u kombinovanim inspekcijskim nadzorima izvršeno je i 40 inspekcijskih nadzora iz oblasti tržišno-turističke i inspekcije rada, a uz asistenciju Jedinice za podršku MUP-a. Za utvrđene nedostatke izdato je ukupno 12 prekršajnih naloga u iznosu od 17.200 KM zbog neizdavanja fiskalnih računa, te rada na crno u jednom slučaju (zatečen maloljetnik na radu), kao i jedno rješenje o zabrani rada objekta usljed neposjedovanja odobrenja za rad.

Iz KUIP-a KS su ponovili poziv svim privrednim subjektima i građanima u KS da usljed aktuelne epidemiološke situacije u KS strogo poštuju propisane mjere, jer je to za sada jedini način da se uspori širenje virusa.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.