Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

undp

U livnici Jelšingrad biće uništeno više od 1.350 pušaka i pištolja

oruzje

U krugu livnice Jelšingrad u Banjaluci u subotu će biti uništeno više od 1.350 komada pušaka i pištolja te više od 750 dijelova oružja i prateće opreme

U krugu livnice Jelšingrad u Banjaluci u subotu će biti uništeno više od 1.350 komada pušaka i pištolja te više od 750 dijelova oružja i prateće opreme, saopšteno je iz ureda UNDP-a u BiH, prenosi Anadolu Agency (AA).

Akcija uništavanja oružja počeće u 10.30 sati, a finansirana je od strane Evropske unije, dok su je organizovali Koordinacioni odbor za kontrolu malog oružja i lakog naoružanja u BiH u saradnji sa Razvojnim programom Ujedinjenih nacija u BiH (UNDP BiH) i Centrom za kontrolu malokalibarskog i lakog naoružanja u istočnoj i jugoistočnoj Evropi (SEESAC).

Uništavanju u livnici Jelšingrad prisustvovaće Tomislav Ćurić, predstavnik Delegacije Evropske Unije i specijalnog predstavnika Evropske unije u BiH, Ermin Pešto, predsjedavajući Koordinacionog odbora za kontrolu malokalibarskog i lakog naoružanja u BiH i Slobodan Tadić, rukovodilac odsjeka Pravda i sigurnost UNDP-a BiH.

Cilj akcije uništavanja oružja jeste povećanje javne bezbjednosti i sigurnosti kroz znatno smanjenje količina oružja u BiH.

Sistematskim uništavanjem oružja i municije, BiH je još jednom istakla svoju posvećenost borbi protiv nedozvoljene trgovine oružjem radi unaprjeđenja sigurnosti i bezbjednosti svojih građana i cijelog regiona, naglasili su iz UNDP-a.