Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Godišnjica genocida

U Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari dodijeljena novinarska nagrada “Nino Ćatić”

nino catic nagrada
Foto: Fena

Ovogodišnji konkurs za dodjelu novinarske nagrade ‘Nino Ćatić’ objavljen je u pet kategorija na temu “Međunarodni dan sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici – nova šansa za katarzu i civilizacijsko postignuće!”

Peta dodjela novinarske nagrade “Nino Ćatić” održana je danas u Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari, u sklopu godišnjice obilježavanja genocida u Srebrenici.

Dino Durmić, jedan od inicijatora dodjele ove nagrade, kazao je da je ponosan što je u pitanju peta dodjela nagrade „Nino Ćatić“, te što je od prošle godine nagrada međunarodnog karaktera.

-Prijavljuju se novinari iz BiH i zemalja regiona. Pristiglo nam je nešto više od 80 radova, a dobitnike nagrada birali su članovi međunarodnog žirija. Drago nam je što njegujemo sjećanje na kolegu Ninu Ćatića i obilježavamo i čuvamo sjećanje na genocid u Srebrenici – kazao je Durmić.

Dodaje da je dobitnik nagrade za najbolji vlog Mersiha Bešić, za najbolju fotografiju nagradu je dobio Ahmet Bešić, a nagradu za najbolji pisani tekst dobio je Dragan Bursać. Nagradu za najbolji televizijski prilog dobio je novinar FTV-a Hasan Gabela, dok je najbolji radijski prilog imala Koraljka Kurcenberger sa BH Radija 1.

nino catic nagrada novinari
Foto: Fena

Jedan od inicijatora dodjele ove novinarske nagrade, Emina Hodžić, napominje da je bitno spominjati svaku nevinu žrtvu genocida kako se to nikada ne bi ponovilo.

-Na žalost ponovo svjedočimo svemu tome u Gazi i Ukrajini. Dolaze nam nestvarne scene onoga što smo već vidjeli ovdje. Nismo završili priču u BiH i vjerovatno je nikada nećemo ni završiti. Posmrtni ostaci još uvijek nisu pronađeni, još je mnogo ljudi koje ovdje treba ukopati – kazala je Hodžić.

Dodala je da mediji mogu pomoći da glas, odnosno poruka, dospije do svakog dijela svijeta i da nagrada „Nino Ćatić“ doprinosi tom cilju.

Ovogodišnji konkurs za dodjelu novinarske nagrade ‘Nino Ćatić’ objavljen je u pet kategorija na temu “Međunarodni dan sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici – nova šansa za katarzu i civilizacijsko postignuće!”.