Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U Mostaru izveden performans u znak borbe protiv vršnjačkog nasilja

IMG_0173

Pink Shirt Day ili Dan ružičastih majica koji se obilježava u znak prevencije od vršnjačkog nasilja, posljednje srijede u svakom februaru, obilježen je danas kratkim performansom na sceni Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru.

Vršnjačko nasilje kao gorući problem današnjice, problem je koji uzrokuje brojne i dugotrajne posljedice na dječji rast i razvoj, a izloženost djeteta bilo kojem obliku nasilja predstavlja teško traumatsko iskustvo koje ostavlja duboke ožiljke.

Želja organizatora bila je pokrenuti javnu kampanju, a prisutni su pozvani na zajedničku borbu protiv svih neprimjerenih oblika ponašanja kroz simbolično potpisivanje Peticije protiv vršnjačkog nasilja. Kako žrtve nasilja i nasilnici ne bi prerasli u delikvente od kojih će strahovati građani, potrebno je djelovati u što ranijem uzrastu. Odgoju djece u pravcu nenasilnog rješavanja sukoba potrebno je posvetiti posebnu pažnju.

– Želimo utjecati i na istaknute učesnike i donositelje odluka na nivou grada, kantona, Federacije pa i države kako bi u skorijoj budućnosti mogli očekivati kurikularne promjene u politici obrazovanja. Ignorisanje problema, koji se neprestano uočavaju, značilo bi pristajanje društva na reducirano pružanje pomoći djeci kada im je ona najpotrebnija. Dugoročno gledano, posljedice se odražavaju na razvoj i funkcionisanje društva u cjelini, poručuje organizator.