Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U Mostaru obilježeni Dan pobjede nad fašizmom i Dan zlatnih ljiljana

Mostar_obiljezavanje

Učenjem fatihe, polaganjem cijeća i dovom šehidima palim u odbrani grada, u Mostaru je danas obilježen dan Pobjede nad fašizmom, Dan zlatnih ljiljana, početak odbrane grada od hrvatske agresije, uz sjećanje na heroje odbrane Mostara. Prigodnim obraćanjem o važnosti 9. maja govorio je muftija mostarski Salem ef. Dedović, napominjući da se tog dana u gradu na Neretvi dogodila agresija i opsada, i to na dan u kojemu je Evropa proslavljala pobjedu na fašizmom.

– Dogodilo se ono nad čime se slavila pobjeda i za što se smatralo da ga više nema. Evropa se nažalost i danas mora suočiti s brutalnom istinom da u njenom krilu bujaju desne, ekstremne ideje koje se bore protiv različitosti koju je Bog podario svijetu, rekao je Dedović.

Dodao je i da su najbolji svjedok onoga kroz što su prošli Mostar i Mostarci mezari na mezarju Šehitluci, kazavši da grad u poratnom vremenu nosi teško breme, kao i da zaslužuje biti grad sigurne i prosperitetne budućnosti zbog mladih naraštaja i onih koji će se u gradu u budućnosti roditi.