Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U Mostaru otvoren obnovljeni dućan Mujage Komadine

BiH

Mostar: U staroj gradskoj jezgri otvoren obnovljeni dućan Mujag

Svečanim presijecanjem vrpce gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić i zamjenik državnog ministra civilnih poslova Đorđe Miličević večeras su u mostarskoj starog gradskoj jezgri otvorili obnovljeni dućan legendarnog mostarskog gradonačelnika Mujage Komadine, koji je sagrađen 1883. godine, javlja Anadolu Agency.

[pull_quote_right]U obnovu ovoga dućana uloženo je oko 60.000 maraka[/pull_quote_right]

Komadina je bio gradonačelnik Mostara od 1909. godine do 1918. godine i u tom periodu sve svoje potencijale stavio je u službu prosperiteta ovog grada. Stoga je otvaranje vrata njegove nekadašnje magaze imalo posebnu simboliku dobrodošlice svim ljudima.

Ovom događaju nazočili su brojnih visoki dužnosnici, među kojima su bili i generalna direktorica UNESCO-a Irina Bokova, predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić te član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

“Želim čestitati Bešliću na obnovi ovog objekta. Pretpostavljamo da ima još ovakvih objekata u gradu. Ovo je dobar primjer kako BiH i UNESCO zajedno surađuju na ovakvim projektima”, kazala je Bokova, nakon svečanosti otvorenja.

Radost zbog ovakvih projekata iskazao je i predsjedavajući BiH Mladen Ivanić, uvjeren da će pozitivnih stvari biti i više u budućnosti.

“Ovo je mjesto koje pripada i Bošnjacima i Srbima i Hrvatima i svima, i nadam se da će takvih stvari puno biti u ovom sivilu naše svakodnevnice i okretanja prošlosti te da će se krenuti ka budućnosti. Stoga je veliko zadovoljstvo što četiri zemlje Srbija Hrvatska BiH i Crna Gora zajednički nude stećke kao zajedničko kulturno dostignuće, a prije 10 godina bi se pobili međusobno tko ima veće pravo na to”, kazao je Ivanić.

Ivanić se potom, zajedno sa ostalom delegacijom, uputio u obilazak stare gradske jezgre sa tradicionalnim fotografiranjem na UNESCO-vom spomeniku.

“Stari most je simbol Mostar i simbol Bosne i Hercegovine i simbol pobjede života nad smrti i simbol pobjede civilizacije nad barbarstvom i veliki simbol. I evo danas svi smo tu da se sjetimo toga dana kad je ponovno izronio”, kazao je Bakir Izetbegović.

U obnovu ovoga dućana uloženo je oko 60.000 maraka, a kako je mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić najavio u planu su još brojni projekti obnove u staroj gradskoj jezgri.