Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Proteklo bez problema

U Mostaru zatvoreno svih 15 birališta za hrvatske zastupnike u Europskom parlamentu

izbori-mostar

Iz generalnog konzulata Hrvatske u Mostaru Jadranka Modrić, konzul savjetnik, za Anadolu Agency (AA) kaže kako je zadovoljna ovogodišnjom izlaznosti građana na izbore

Petnaest birališta u Mostaru na kojima su hrvatski državljani u Bosni i Hercegovini glasovali za zastupnike u Europskom parlamentu iz Hrvatske zatvoreni su u 19 sati, javlja Anadolu Agency (AA).

Iako je kiša padala tokom cijelog dana u gradu na Neretvi, to nije spriječilo brojne Hrvate da u Hercegovini iskoriste svoj glas i sudjeluju u odluci o zastupniku u Europskom parlamentu iz Hrvatske.

Iz generalnog konzulata Hrvatske u Mostaru Jadranka Modrić, konzul savjetnik, za Anadolu Agency (AA) kaže kako je zadovoljna ovogodišnjom izlaznosti građana na izbore.

No kako ističe ne može govoriti o izlaznosti konkretno, naglasivši da će Državno izborno povjerenstvo rezultate objaviti čim se rezultati zbroje.

“Ono što je veoma važno jeste da je glasanje proteklu u redu. Iako je u pojedinim trenutcima bilo gužvi na pojedinim biračkim mjestima, svi su došli na red i dali svoj glas”, kazala je Modrić za Anadolu Agency (AA).

Na izborima za Europski parlament državljani 28 zemalja članica Europske unije biraju ukupno 751 eurozastupnika, a od tog broja iz Republike Hrvatske bit će izabrano njih 11, odnosno 12 nakon izlaska Velike Britanije iz EU.

Zastupnici iz Republike Hrvatske biraju se po proporcionalnoj zastupljenosti i preferencijalnim glasovanjem u jednoj izbornoj jedinici koju čini cijela država, uključujući i biračka mjesta izvan Hrvatske.

Hrvatski državljani u Bosni i Hercegovini mogli su do 19 sati glasovati u sjedištima diplomatsko-konzularnih predstavništava Republike Hrvatske u Banjaluci, Livnu, Mostaru, Sarajevu, Tuzli i Vitezu, na ukupno 41 biralištu.

Podsjetimo, DIP je priopćivši izlaznost na izborima za hrvatske zastupnike u EP-u koja je zabilježena i na biračkim mjestima u inozemstvu, objavio podatak da je do 16.30 sati glasalo 12.800 birača. Od toga je u Bosni i Hercegovini glasalo skoro osam tisuća. U Njemačkoj je glasalo 1.855 hrvatskih birača, a u Srbiji oko tisuću i pol.

Biračka mjesta su uglavnom zatvorena u 19 sati, a prvi i nepotpuni rezultati izbora bit će poznati iza 23 sata.