Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Iznesene završne riječi

U narednih mjesec dana presuda Dragičeviću i Ćulibrku po Dodikovoj tužbi za klevetu

Milan Culibrk Davor Dragicevic RSE
Milan Ćulibrk i Davor Dragičević ispred Osnovnog suda u Banjaluci; Foto: Goran Katić/ RSE

Dodik je tužbu podnio 19. juna 2019. godine, povodom intervjua koji je Dragičević dao za NIN u martu te godine. Od njega Dodik traži 6.000 KM (oko 3.000 €) odštete

Pred Osnovnim sudom u Banjaluci iznesene su završne riječi u postupku koji se vodi po tužbi za klevetu Milorada Dodika, predsjednika Republike Srpske (jednog od dva bh. entiteta), protiv Davora Dragičevića i Milana Ćulibrka, glavnog i odgovornog urednika beogradskog nedjeljnika NIN, piše Radio Slobodna Evropa.

Završne riječi u Banjaluci, u ponedjeljak 6. februara, iznijeli su advokati Dragičevića i Ćulibrka, Dragan Tolimir i Svetozar Bajić, kao i Dodikov advokat, Goran Bubić.

Presuda se očekuje u roku od mjesec dana.

Dodik je tužbu podnio 19. juna 2019. godine, povodom intervjua koji je Dragičević dao za NIN u martu te godine. Od njega Dodik traži 6.000 KM (oko 3.000 €) odštete.

U tužbi se, između ostalog, navodi kako je Dragičević za NIN rekao da posjeduje “čvrste dokaze da je riječ o ubistvu u koje su umiješani vrh MUP-a Republike Srpske, Milorad Dodik…” te da je “predsjednik Srbije vrlo dobro upoznat s predmetom organizovanog ubistva Davida Dragičevića i ne mogu da shvatim da u zvaničnu posjetu prima jednog od ubica mog djeteta, Milorada Dodika”.

Dragičevićev sin David je u još nerazjašnjenim okolnostima preminuo u martu 2018. godine, a zbog čega je Okružno javno tužilaštvo u Banjaluci podiglo optužnicu za ubistvo protiv nepoznatih počinilaca.

Uoči ročišta, on je novinarima poručio da očekuje oslobađajuću presudu jer, tvrdi, u njegovom slučaju “nema elementa klevete”.

“Do ovog suđenja nije ni trebalo doći, ovo je samo spin režima i vladajuće kaste i režima u entitetu, da se ne bi čula javna riječ, da se ne bi čula sloboda govora”, kazao je Dragičević novinarima uoči ročišta.

Istakao je da je svaki proces protiv njega, Davidove majke Suzane, i drugih članova grupe “Pravda za Davida” završio oslobađajućom presudom.

Milan Ćulibrk je kazao da je u javnom interesu bilo da se čuje druga strana priče u ovom slučaju.

“Naravno, mi smo željeli da čujemo i šta vlast misli o tome, i tražili smo intervju sa gospodinom Dodikom, nakon intervjua sa ocem ubijenog mladića, ali nisu htjeli. Prema tome, mislim da smo uradili pravu stvar, i danas bih to ponovo uradio”, naglasio je Ćulibrk.

On je ocijenio da je ovo pitanje od javnog interesa, kojem mediji treba da služe, te da je NIN zato i objavio intervju.

Dodao je da ga čudi da niko nije provjeravao dokaze o kojima govori Davor Dragičević, što mu, kaže, budi sumnju da “nije ni postojala najbolja volja da se cijeli slučaj razriješi na pravi način”.

Od kraja marta 2018. godine roditelji Davida Dragičevića i grupa “Pravda za Davida” na Trgu Krajine u Banjaluci organizovali su protestna okupljanja s ciljem otkrivanja istine o ubistvu.

Na banjalučkom Novom groblju je 12. marta 2019. ekshumirano tijelo Davida Dragičevića, a roditelji su kovčeg sa njegovim posmrtnim ostacima prebacili u austrijski gradić Viner Nojštat, nedaleko od Beča, gdje je ponovo sahranjen 15. marta.

Na taj korak mladićevi roditelji su se odlučili uoči godišnjice Davidovog nestanka i pronalaska tijela, nezadovoljni tokom istrage i brojnim pritiscima te hapšenjima koje su trpili oni i građani koji su ih podržavali.

Policija RS je nasilno prekinula i zabranila okupljanja građana krajem decembra 2019. godine, a Dragičević je nekoliko dana kasnije napustio BiH i otišao u Austriju.

On se u oktobru 2021. vratio u BiH.