Naredne školske godinu bit će upisano 5.962 učenika u srednje škole TK

skola

U prvi razred trideset i dvije srednje škole na području Tuzlanskog kantona u narednu školsku godinu bit će upisano 5.962 učenika.

Utvrđeno je to Planom upisa učenika u prvi razred srednjih škola TK za školsku 2018/2019. godinu, koji je Kantonalna vlada danas usvojila.

Pomoćnica ministra obrazovanja i nauke TK Mersija Jahić izjavila je na konferenciji za medije nakon sjednice Kantonalne vlade da 9. razred osnovne škole na području ovog kantona završava 4.239 učenika, što predstavlja razliku od oko 1.723 učenika između Plana upisa i broja učenika koji završavaju osnovno obrazovanje.

Lepeza zanimanja i stručnih zvanja, odnosno tipova gimnazija u koje se učenici mogu upisati je 94. Planom upisa učenika predviđen je upis u sedam tipova gimnazija, 40 stručnih zvanja, 39 zanimanja, četiri umjetnička zvanja, dva vjerska zvanja i dva pomoćna zanimanja u specijalnim školama.

Moguća su uvođenja novih zanimanja, kao što su gimnazija informacionih tehnologija i stomatološki tehničar, a bit će omogućeno stipendiranje deficitarnih zanimanja.

Najavila je da će konkurs za upis učenika u prvi razred srednje škole biti objavljen 6. juna ove godine.