BiH

U Narodnoj skupštini RS-a usvojena odluka o raspisivanju referenduma

15/07/2015

U Narodnoj skupštini Republike Srpske (RS) večeras je usvojena odluka o raspisivanju referenduma o nametnutim odlukama visokog predstavnika, posebno o Sudu i Tužilaštvu BiH.

Nakon dvodnevne burne rasprave za ovu odluku, koju je inicirao entitetski predsjednik Milorad Dodik, glasalo je 45 poslanika, niko nije bio protiv, a 31 poslanik je bio suzdržan.

Poslanici Koalicije „Domovina“ uz znak protivljenja napustili su skupštinsku salu prije glasanja.

Na osnovu Dodikovog prijedloga, referendumsko pitanje o kojem će se izjašnjavati građano glasi: “Da li podržavate neustavno i nezakonito nametanje zakona od strane visokog predstavnika međunarodne zajednice, a posebno nametnute zakone o Sudu i Tužilaštvu BiH i primjenu njihovih odluka na prostoru Republike Srpske?”.

Usvojen je i amandman Kluba poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini RS kojim se za dan održavanja referenduma utvrđuje prva nedjelja po isteku 50 dana od dana stupanja na snagu odluke o referendumu. Odluka će, predviđeno je usvojenim amandmanom, stupiti na snagu osmog dana od objavljivanja u „Službenom glasniku RS“.

Međutim, da bi skupštinska odluka stupila na snagu, mora biti potvrđena i u Vijeću naroda RS-a, ali neće dobiti saglasnost Kluba Bošnjaka.

Šef tog kluba Mujo Hadžiomerović potvrdio je Feni da će bošnjački delegati pokrenuti pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa na odluku o referendumu u RS-u o Sudu i Tužilaštvu BiH.

Ukazao je da će bošnjački klub iskoristiti sva pravna sredstva da bi osporili odluku o referendumu, jer „nanosi ogromnu štetu“.

Tokom dvodnevne oštre skupštinske rasprave opozicija u RS je isticala da ni oni nisu zadovoljni radom državnih pravosudnih institucija, ali su protiv manipulacije građana referendumom, što, kako tvrde, i ovaj put radi Dodik i vlast u RS.

S druge strane, Dodik uvjerava da Dejtonski sporazum i Ustav RS daju tom bh. entitetu pravo da organizira i sprovodi referendum na svojoj teritoriji, odbacujući kao neargumentirane tvrdnje pojedinih predstavnika međunarodne zajednice da RS nema pravo na ovakav potez.

Dok entitetski predsjednik odluku o referendumu naziva historijskom, opozicionari smatraju da ona vlastima RS-a služi kao sredstvo pritiska na međunarodne predstavnike u nastavku strukturalnog dijaloga te da referenduma ipak neće biti, kao što nije održan ni 2011.godine.

Komentari

3 Comments

 1. AV AV

  15/07/2015 at 19:15

  Ma hajmo u FBiH referendum o ukidanju RS-a.

 2. Harun

  15/07/2015 at 19:43

  https://www.youtube.com/watch?v=unxR3ufkt48

  Dogadzaji i drama poslednje nedelje.!

 3. Harun

  17/07/2015 at 11:03

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.