Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U Narodnom pozorištu otvoren Festival MESS

mess333

Songom iz predstave “What iz Europe”, članica ansambla Narodnog pozorišta Sarajevo Vedrana Seksan zvanično je večeras otvorila 56. Internacionalni teatarski festival MESS.

Na svečanosti u Narodnom pozorištu Sarajevo direktor MESS-a Nihad Kreševljaković naglasio je da se MESS oduvijek suprotstavljao fašizmu i svemu onome što je nepravedno i protivno pluralističkom u društvu, kao i da je ovaj festival bio i ostat će simptom i simbol ljudske čežnje za slobodom.

MESS, kako je naglasio, uvijek aplaudira onim ljudima koji ovaj svijet nastoje učiniti boljim mjestom.

– Duže od pola stoljeća Festival MESS nas podsjeća na potrebu da proširimo vidike i znanja, apelirajući na naš razum. Iz godine u godinu vraća nam samopoštovanje i dignitet koji smo u ovim tranzicionim godinama opasno počeli gubiti – naglasio je.

Resorni kantonalni ministar Mirvad Kurić naglasio je iznimnu važnost MESS-a, kao srži teatra, ne samo za bh. već i regionalni teatar i podsjetio da taj festival godinama prate samo pohvale za kvalitet.

Na otvaranju je izvedena predstava “Galeb” A.P. Chekhova reditelja Tamasa Aschera, u izvedbi ansambla mađarskog teatra Katona Joszef Szinhaz.

U deset dana najvećeg regionalnog teatarskog festivala u glavnom programu zaljubljenicima u teatarsku čaroliju bit će ponuđeno 19 predstava iz 16 država, dok će četiri dodatne predstave biti igrane u okviru programa MESS OFF.

U ponudi će biti i promocije knjiga, performansi i panel diskusije.

Ovogodišnji MESS donosi i dva važna događaja – Evropsku teatarsku konvenciju (ETC) koja će biti održana od 6. do 10. oktobra, te IYMA radionicu za mlade pozorišne stvaraoce, izvođače i uposlenika teatra.

MESS će trajati do 9. oktobra, a opravdavajući u pravom smislu riječi pojam internacionalnog teatarskog festivala 56. MESS će publici predstaviti teatarske produkcije od Meksika do Sirije.