Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

najavljen štrajk

U neizvjesnosti 3.000 radnika: Da li se ArcelorMittal povlači iz BiH?

ArcelorMittal zenica
Foto: ArcelorMittal

Iz kompanije ArcelorMittal potvrdili su da je došlo do prekida integralne proizvodnje čelika u Zenici

U sjeni svakodnevnih političkih previranja, prilično nezapaženo prolaze problemi građana, ali i oni koji za posljedicu mogu imati značajan udar na domaću ekonomiju.

Jedan od takvih problema prisutan je u kompaniji ArcelorMittal Zenica, gdje je integralna proizvodnja prekinuta i izvjestan je generalni štrajk koji će direktno prouzrokovati probleme i u funkcionisanju kompanije ArcelorMittal Prijedor, te indirektno u Željeznicama Republike Srpske i Federacije BiH, kojima je ArcelorMittal najznačajniji partner.

Štrajk od ponedjeljka

Generalni štrajk radnika kompanije ArcelorMittal Zenica na snagu stupa od narednog ponedjeljka. Sindikat je proveo sve zakonom predviđene aktivnosti za početak štrajka, a kako je potvrđeno za BHRT ni posljednja runda pregovora Sindikata i menadžmenta ArcelorMittala nije rezultirala dogovorom.

– Situacija nije nimalo ružičasta, čak smo mi u jednom momentu dobili informaciju od direktora da postoji mogućnost i povlačenja ArcelorMittala iz Bosne i Hercegovine, konkretno iz Zenice, ja i dalje mislim da je to prepad nas i naših radnika, to nije prvi put da se spominje, kaže Rašid Fetić, predsjednik Sindikata “ArcelorMittala” Zenica.

– Oni će biti u Bosni i Hercegovini dok bude interesa i apsolutno nema nikakve veze sa radnicima, sindikatom i nema veze sa generalnim štrajkom, dodaje Kenan Mujkanović, predsjednik Sindikata metalaca ZDK.

Negativne posljedice

Generalni štrajk i prekid proizvodnje u zeničkom ArcelorMittalu može prouzrokovati brojne negativne posljedice za bh. ekonomiju.

Dešavanja u fabrici u Zenici već su se negativno odrazila na prijedorski ArcelorMittal gdje je proizvodnja rude obustavljena, a 780 radnika u neizvjesnosti čeka zvaničan stav i upute kompanije.

– Mi smo morali donijeti neka ad hoc rješenja da obustavimo proizvodnju željezne rude. Obustavili smo i radove na kopu u Ljubiji, gore u Omarskoj smo sa današnjim radom izvukli strojeve iz kopa, radimo konzervaciju strojeva, kaže Dario Antonić. predsjednik Sindikata “ArcelorMittal” Prijedor

Osim 3.000 radnika ArcelorMittala u Zenici i Prijedoru, probleme u radu jednog najvećih izvoznika iz Bosne i Hercegovine, indirektno će osjetiti i Željeznice Republike Srpske koje su već obaviještene o prekidu transporta rude iz Prijedora u Zenicu.

Tvrdnje iz ArcelorMittala

Iz kompanije ArcelorMittal potvrdili su da je došlo do prekida integralne proizvodnje čelika u Zenici.

– Kompanija ArcelorMittal Zenica je privremeno obustavila proizvodnju, zbog loših uslova koji vladaju na tržištu čelika. Nakon pažljivog razmatranja i procjene svih raspoloživih opcija, 11. novembra 2023. godine smo privremeno obustavili rad Visoke peći, nakon čega je sukcesivno obustavljena proizvodnja i u ostalim pogonima, saopćeno je iz Kompanije.

Iz ArcelorMittala su saopćili i to da je niz faktora na međunarodnom tržištu čelika utjecao na donošenje odluke o prekidu proizvodnje.

Iz Kompanije nije saopćeno ono najvažnije, a to je procjena do kada će proizvodnja čelika u Zenici biti u prekidu.