Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

izdato upozorenje

U nevremenu koje je pogodilo BiH ima povrijeđenih. Grad najavljen i danas

Foto: Facebook

Na području Doboj Istoka nevremenom su najviše bile pogođene mjesne zajednice Mala Brijesnica, Velika Brijesnica i Klokotnica

U Bosni i Hercegovini se danas očekuje umjereno do pretežno oblačno i nestabilno vrijeme sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom. Moguća je i pojava grada.

Vjetar slab do umjerene jačine, sjevernog i sjeveroistočnog smjera.

Najniža jutarnja temperatura zraka od 15 do 20, na jugu zemlje do 23 stepena Celzijusa. Najviša dnevna temperatura zraka od 24 do 29, na jugu zemlje do 34 stepena.

U Sarajevu će biti pretežno oblačno vrijeme. Povremeno su mogući pljuskovi sa grmljavinom. Najniža jutarnja temperatura zraka oko 18, a najviša dnevna oko 26 stepeni

Nevrijeme na području Doboj Istoka

Zbog velikog nevremena koje je u subotu u popodnevnim satima pogodilo općinu Doboj Istok proglašeno je stanje prirodne nesreće, a kako su saopćili nadležni, osim materijalne štete, prijavljene su i povrede kod građana.

Na području Doboj Istoka nevremenom su najviše bile pogođene mjesne zajednice Mala Brijesnica, Velika Brijesnica i Klokotnica.

“Štete su enormne i ogledaju se u oštećenju svih vrsta objekata u privatnom i javnom vlasništvu. Također prijavljene su povrede kod više građana različitog obima i vrste”, navedeno je na zvaničnoj stranici Općine Doboj Istok.

Stoga je općinski načelnik Kemal Bratić na prijedlog Općinskog štaba civilne zaštite donio Odluku o proglašenju stanja prirodne nesreće uzrokovane gradom i kišom.

Građani, pravna i fizička lica u skladu sa donesenom Odlukom mogu podnijeti prijave o nastaloj šteti na obrascu za prijavu šteta koji se nalazi na protokolu Općine Doboj Istok i u svim Mjesnim zajednicama.

Prijave se primaju od sutra (ponedjeljak) 24. juna 2024. godine radnima danima od 8:00 do 15:00 sati narednih osam dana.

U skladu sa važećim propisima Općinska komisija za procjenu šteta će izvršiti uviđaj i sačiniti zapisnik o nastaloj šteti.