Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

posebna sjednica

U NSRS govorili Šarović i Borenović, Dodik dobacivao

sarovic – borenovic – Dejan Rakita Pixsell

Šarović je Dodiku poručio kako je on najodgovorniji za trenutno stanje jer 16 godina “vlada”

Na današnjoj sjednici Naroda skupštine Republike Srpske prisutnima se obratio lider SDS-a Mirko Šarović koji je govorio o zaključcima NSTRS za vraćanje nadležnosti i oštro kritikovao.

– Tragikomično je ovo što smo čuli od Čubrilovića, iz toga ne možemo izvući bilo šta na šta bismo se osvrnuli i dali svoj komentar. Ostalo nam je da svi ovih 20 minuta iskoristimo da pričamo šta mi mislimo da trebamo. I ja ću da pokušam da pogodim šta bi mogao da bude smisao, šta bi mogli da budu zaključci za koje ne znam da li su pripremljeni ili tek trebaju biti – rekao je Šarović.

Vjeruje kako je bio pokušaj da čuju da li idu u implementaciju onih Zaključaka koji se tiču procesa vraćanja nadležnosti ili se možda od toga odustaje ili će, kako on kaže možda danas čuti nešto vezano za Inckovu odluku ili nešto o Izbornom zakonu.

– Ne znam šta će se čuti u govoru Dodika – rekao je Šarović.

Kazao je kako je njihov stav, kada je riječ o vraćanju u institucije BiH, da NSRS treba prethodne Zaključke ili da poništi ili da nastavi s provođenjem.

Dodao je da su bile održane dvije sjednice Vijeća ministara, od kojih je jedna bila redovna.

– Da li nas je neko pitao o tome? Bilo je ukupno 27 tačaka sve odluke su donesene jednoglasno i za svaku odluku glasali su predstavnici iz Republike Srpske. Ko je taj ko tumači Zaključke NSRS, da nije Čubrilović koji to radi. Tužilaštvu je izdvojeno 45 hiljada maraka u jednoj od tih odluka, instituciji za koju ste govorili da je treba ukinuti. To je činjenica i to treba da se zna – rekao je Šarović.

Šarović je Dodiku poručio kako je on najodgovorniji za trenutno stanje jer 16 godina “vlada”.

– Kako sada radite, odvest ćete nas u sunovrat – poručio je.

Među govornicima na posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske o političkoj i ekonomskoj situaciji, koja se danas održava u Banjoj Luci, bio je i predsjednik PDP-a Branislav Borenović.

On je odmah na početku izlaganja prisutne pitao: “Šta je smisao ove sjednice?”.

– Sve što vladajuća koalicija u RS danas priča je zamajavanje bez ikakve vizije i koncepta. Zašto niste sazvali sjednicu Parlamenta, da pričamo o ovim stvarima prije nego što je formirana vlast, zašto vam je tada odgovarala Bisera, a sada ne? Vi ste nju birali, ona je vaš ministar, kao i Sifet Podžić. Mi smo bili protiv. Zašto tada nismo pričali o Ustavnom sudu i imovini, a ne sada, kada je vlast formirana – rekao je Borenović.

Kazao je da krivcima za krizu u državi smatra SNSD, SDA i HDZ “s trabantima”.

U izlaganju je Borenovića prekidao Milorad Dodik, i dobacivao mu, dok je ovaj govorio da su problemi nastali dolaskom ove koalicije na vlast, ter kako je situacija ranije bila dobra, kada su SDS i PDP bili u državnoj koaliciji.

– Nakon nekoliko godina mirne, stabilne i normalnije situacije, na vlast dolaze tri političke stranke koje, kada su zajedno, garantuju politički haos. Uzmite, analizirajte, kada je Bakir Izetbegović podnosio apelacije Ustavnom sudu BiH? Kad god je bio u ovoj koaliciji. Kada smo imali najveće političke i krizne izazove? Kada su ove tri političke stranke na vlasti – poručio je Borenović.

Kazao je da Dodik i ostali koji su SNSD i u koaliciji s tom strankom “idu u Sarajevo koje im je donedavno smrdjelo, što je licemjerno, perfidno i bezobrazno”.