U NSRS-u formirana komisija za referendum u RS-u

nsrs

Glasovima vladajuće većine u Narodnoj skupštini RS-a danas su izabrani članovi Komisije za provođenje referenduma u RS-u o Sudu i Tužilaštvu BiH, ali bez predstavnika opozicije i bošnjačkih stranaka.

Nakon današnjeg formiranja ove komisije, upitno je da li će tu odluku potvrditi Vijeće naroda RS-a, odnosno Klub Bošnjaka.

Inače, odluka o referendumu u RS-u o pravosuđu BiH još nije ni objavljena u “Službenom glasniku RS“, što znači da nije ni stupila na snagu.

Zadatak Komisije za provođenje referenduma je da formira komisije u lokalnim zajednicama u roku od 15 dana od dana stupanja na snagu odluke o raspisivanju referenduma.

SNSD će imati četiri, DNS i Socijalistička partija po dva i Slobodni demokratski srpski klub (SDS-K) jednog člana u ovoj komisiji.

Željko Mirjanić predložen je za predsjednika Komisije za provođenje referenduma o radu Tužilaštva i Suda BiH, a članovi su Ljiljana Dabić, Vili Kuljanac, Mile Dmičić, Dragan Ristić, Željko Škondrić, Dragoljub Reljić, Dobrila Drinić i Darko Kremenović.

Opozicija zbog sumnje da će se referendum i održati nije željela da predloži svoje predstavnike u Komisiji, a bošnjački poslanici su protiv referenduma u RS-u, kao i formiranja ove komisije.

Trećeg dana zasjedanja poslanici su glasali o svim razmatranim tačkama, među kojima je i izvještaj Komisije za sprječavanje sukoba interesa RS-a, koja je lani za deset lokalnih funkcionera u parlamentima u RS-u utvrdila sukob interesa.