BiH

U okviru projekta “Nijedno dijete bez paketića” podijeljeno 1.300 paketića

27/12/2015

Humanitarna organizacija studenata “Ruku na srce” danas je u Međunarodnom centru za djecu i omladinu Novo Sarajevo, u okviru projekta “Nijedno dijete bez paketića”, podijelila 1.300 paketića djeci iz socijalno ugroženih porodica.

Pored podjele paketića, djeca su imala priliku pogledati novogodišnju predstavu “Crvenkapica na naš način” koju su pripremili volonteri Udruženja, učestvovati u kreativnim radionicama te se družiti sa Djeda Mrazom.

Na realizaciji projekta u protekla tri mjeseca radilo je oko stotinu mladih ljudi, većinom studenata.

Naglašavajući činjenicu da se projekt realizira već pet godina, predsjednik Humanitarne organizacije studenata “Ruku na Srce” Edin Žujo podsjetio je da je prve godine pripremljeno 260 paketića za najmlađe, a ove godine podijeljeno je 1.300 paketića.

– To je rezultat truda i rada svih volontera. Posebnu zahvalnost dugujemo kompanijama, organizacijama i pojedincima koji su nam pomogli u realizaciji ovog projekta – dodao je Žujo.

Naveo je da Udruženje osim ovog projekta realizira i druge aktivnosti kao što su “Doniraj – vama bespotrebno, nekom korisno” te prikupljanje školskog pribora i instruktivna nastava za djecu iz SOS dječijeg sela.

Paketići su ove godine obradovali djecu uzrasta do 14 godina iz socijalno ugroženih porodica s područja Kantona Sarajevo i djecu uključenu u program “Jačanje porodice” koji se realizira pri organizaciji SOS Dječija sela BiH.

Prvačići Osnovne škole “Srednje”, djeca iz Udruženja oboljelih od multiple skleroze Kantona Sarajevo, djeca iz Osnovne škole “Grivice” – izbjegličko naselje Ježevac i djeca iz Javne ustanove – Centar za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju “Vladimir Nazor” Sarajevo također su dobili paketiće.

Paketići su osigurani za djecu iz JU “Socijalno pedagoška životna zajednica Bihać”, djecu iz Maglaja čije su porodice pogođene poplavama u maju 2014. godine, djecu iz Kamenice kod Zvornika, djecu iz Rogatice i djecu iz Dervente uključenu u program američkog Caritasa.

Također, članovi Udruženja su nastojali izaći u susret i mnogobrojnim porodicama koje su se obratile Udruženju za pomoć. Dio paketića bit će podijeljen i djeci registriranoj u Merhamet MDD – R.O. Goražde, a dodatnu donaciju za ovu podjelu osigurat će zlatni sponzor projekta, Bekto Precisa.

Ovogodišnju realizaciju projekta “Nijedno dijete bez paketića” pomogli su mnogobrojni sugrađani kao i mediji promocijom projekta, saopćeno je iz Udruženja.

Udruženje “Ruku na srce”, vođeno ciljem pružanja pomoći socijalno ugroženim porodicama, okuplja studente svih fakulteta u Sarajevu, ali i druge mlade ljude, koji pored svojih obaveza slobodno vrijeme posvećuju i humanitarnom radu.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.