Sarajevo

U Općini Novi Grad u prošloj godini rođeno 1.635 djece

AB15285

Prema podacima nadležne službe, šalter-sala Općine Novi Grad jedan je od najfrekventnijih javnih prostora u Kantonu Sarajevo i Federaciji BiH

Prema evidenciji matičnog ureda Općine Novi Grad Sarajevo prirodni priraštaj stanovništva u prošloj godini bio je veći za 435 novorođene djece u odnosu na broj umrlih, što potvrđuje podatak da je u matičnu knjigu rođenih za 2018. godinu upisano 1.635 novorođenčadi, dok je u matičnu knjigu umrlih evidentirano 1.200 upisa, piše Fena.

Matičari te lokalne zajednice sklopili su 654 braka, a na šalterima za izdavanje obrazaca primljeno je 52.730 građana, te izdato 54.633 obrazaca i zahtjeva. Također, primiljeno je i protokolisano 38.510 predmeta, a blizu 1.000 građana dobilo je besplatnu pravnu pomoć.

Prema podacima nadležne službe, šalter-sala Općine Novi Grad jedan je od najfrekventnijih javnih prostora u Kantonu Sarajevo i Federaciji BiH, u prosjeku je dnevno posjeti oko 2.000 građana.

Uposlenici Službe za opću upravu ovjerili su blizu 600.000 dokumenta, od toga je ovjereno 482.579 dokumenata i 84.508 potpisa.

Aida Rizvanović, pomoćnica načelnika Općine Novi Grad za poslove opće uprave ističe da je evidentan napredak u brzini i obradi zahtjeva građana.

– Zahtjevi za izdavanje potvrda i uvjerenja iz oblasti rada Službe za boračka pitanja, rad, socijalna pitanja i zdravstvo, službe za opću upravu i Službe za urbanimam rješavaju se odmah, tako da stranka uopće ne čeka da bi se udovoljilo njenom zahtjevu – kazala Rizvanović.

Dodala je da se zahtjevi kao što su zahtjev za izdavanje prepisa posjedovnog lista, kopije katastarskog plana i uvjerenja o posjedovanju /neposjedovanju nekretnina također završavaju odmah, kao i verifikovane kopije katastarskog plana, saopćeno je iz općinske Press službe.