Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U Orašju proglašeno stanje prirodne nesreće – suše

susa123

Na prijedlog Stožera Civilne zaštite općine Orašje, općinski načelnik Đuro Topić proglasio je stanje prirodne nesreće-suše na području općine Orašje.

Proglašenju prirodne nesreće-suše prethodilo je dugotrajno sušno razdoblje bez dovoljnih količina padalina što se negativno odrazilo na normalni razvoj i sazrijevanje poljoprivrednih kultura.

Sušom je zahvaćen veći dio obradivih površina na području općine, a formirano je i Povjerenstvo za procjenu šteta zaduženo da u idućem razdoblju procjeni i utvrdi štete na poljoprivrednim kulturama.

– Povjerenstvo će u svakoj mjesnoj zajednici evidentirati štete. Svi poljoprivredni proizvođači će moći doći i prijaviti svoje štete na usjevima i nakon toga će Povjerenstvo izvršiti procjenu. Tražit ćemo od viših razina vlasti i interventna sredstava za oporavak. Ostaje problem kako pomoći onima koji su najviše stradali u ovim sušama, a to su poljoprivredni proizvođači prvenstveno u kulturama soji, duhanu i kukuruzu. Vjerujem da će i Vlada Federacije iznaći mogućnosti da im pomogne jer nakon prošlogodišnjih poplava ponavlja nam se još jedna katastrofa. Kad se to dvoje zbroji, bez pomoći države poljoprivrednici će se jako teško oporaviti – kazao je načelnik općine Orašje Đuro Topić.