BiH

postavili su uslov

U osnovnim školama HNK održan štrajk upozorenja: “Dugo nije bila teža situacija”

09/12/2019

Po njegovim riječima, štrajk je održan i u osnovnim školama koje nastavu izvode po bosanskom planu i programu

U osnovnim školama Hercegovačko-neretvanskog kantona u ponedjeljak je održan jednosatni štrajk upozorenja, potvrdio je Feni predsjednik Sindikata osnovnih škola HNK-a koje nastavu izvode po hrvatskom planu i programu Slavko Lauš, navodeći kako su se štrajku upozorenja priključili i oni radni i koji nisu članovi Sindikata.

Po njegovim riječima, štrajk je održan i u osnovnim školama koje nastavu izvode po bosanskom planu i programu.

Glavni razlozi štrajka su, kako je kazao, neusklađivanje koeficijenata složenosti poslova te neisplata tužbi po dogovorenoj dinamici i nepoštivanje redoslijeda isplate. Također, jedan od razloga je i problem neusvajanje Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju i Pedagoških standarda.

– Prošle sedmice smo imali razgovore s predstavnicima Vlade HNK-a, dogovorili smo se da ćemo nastaviti razgovore u ovoj sjednici i ukoliko se do 20. decembra ne iznađu neka rješenja, idemo dalje sa sindikalnim aktivnostima i drugo polugodište nećemo započeti – poručio je Lauš.

Dodao je kako odavno nije bila teža situacija te da će članovi Sindikata zasigurno ustrajati u svojim zahtjevima.

Sindikati traže povećanje koeficijenata složenosti za 10 posto od 1. januara 2020. godine, ubrzanje isplata pravomoćnih presuda i poštivanje reda, hitno stavljanje u raspravu Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju i Pedagoških standarda te raspisivanje konkursa i primanje na neodređeno vrijeme radnika za kojima, kako kažu, postoji potreba već duže vrijeme.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.