BiH

svjetski dan učitelja

U ovom kantonu u petak neće biti nastave

30/09/2019

U oktobru 1966. godine potpisana je Preporuka o statusu učitelja, a UNESCO je 4. oktobra 1994. u spomen na taj dan proglasio Dan učitelja

U Zapadnohercegovačkom kantonu u petak, 4. oktobra, neće biti nastave zbog Svjetskog dana učitelja.

Ovaj dan obilježava se 5. oktobra, a s obzirom na to da je to ove godine subota iz Ministarstva obrazovanja, nauka, kulture i sporta ovog kantona neradnim su proglasili petak, 4. oktobra.

“Cilj Svjetskog dana učitelja je mobilizirati podršku za nastavnike kako bi se osiguralo da će učitelji i dalje ispunjavati potrebe budućih generacija te podići obrazovanje na razinu društvene važnosti i izvući učitelje iz poluanonimnosti i dati im društvenu važnost koju zaslužuju”, priopćeno je iz resornog ministarstva ovog kantona.

U oktobru 1966. godine potpisana je Preporuka o statusu učitelja, a UNESCO je 4. oktobra 1994. u spomen na taj dan proglasio Dan učitelja.

Taj dan slavi se u više od stotinu država svijeta. Iz resornog ministarstva naveli su kako svim učiteljima čestitaju njihov dan podsjećajući na napore Svjetske federacije sindikata stručnjaka u obrazovanju koja je najzaslužnija za međunarodno priznanje ovog dana.

Inače, na području Zapadnohercegovačkog kantona djeluje 14 osnovnih škola, četiri muzičke te sedam srednjih, od čega su tri gimnazije općeg smjera i četiri srednje strukovne škole.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.