BiH

Poplave u BiH

U pet općina u FBiH stanje prirodne nesreće, ovako Sanski Most izgleda iz zraka (FOTO)

14/05/2019
Foto: FUCZ

Federalna uprava Civične zaštite objavila je fotografije iz zraka poplavljenog Sanskog Mosta. Šteta koju je poplava načinila je ogromna

U općinama Sanski Most, Bosanska Krupa, Tešanj, Doboj-Jug i Usora proglašeno je stanje prirodne nesreće, navedeno je u izvještaju Federalne uprave Civilne zaštite o stanju na poplavljenom području.

Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta Unsko-sanskog kantona je, zbog vremenskih nepogoda, donijelo odluku kojom je od danas prekinuta nastava u svim osnovnim i srednjim školama na ovom području.

Osnovne i srednje škole na području Unsko-sanskog kantona će biti blagovremeno obaviještene o početku nastavnog procesa.

Prema redovnom izvještaju Federalne uprave Civilne zaštite, u Bihaću je u protekla dva dana palo 137 litara kiše po metru kvadratnom, a najugroženija naselja su Veliki Lug, Mali Lug, Pokoj, Ozimice jedan, Založje, Kamenica, Vedro Polje, Klokot, Vrsta i Gata.

Ugroženo je 46 stambenih i poslovnih objekata, a u protekla 24 časa bihaćka vatrogasna jedinica 18 puta je intervenisala na ispumpavanju vode iz objekata i dvorišta.

Na području opštine Velika Kladuša u naseljima Zborište i Stabandža iz korita se izlio potok i ugrozio osam stambenih objekata, a za saobraćaj je zatvoren istoimeni lokalni put, kao i regionalni put Vrnograč-Velika Kladuša.

Na području Cazina do sada je evidentirano 40 poplavljenih stambenih i pratećih objekata, a došlo je i do aktivacije starih i pojave novih klizišta.

U opčini Sanski Most visok vodostaj rijeke Sane ugrozio je desetine stambenih objekata i poljoprivredno zemljište i na području ove opštine proglašeno je stanje prirodne nesreće.

Federalna uprava Civične zaštite objavila je fotografije iz zraka poplavljenog Sanskog Mosta. Šteta koju je poplava načinila je ogromna.

Poplavljena su naselja uz cijeli tok rijeke Blihe, dok se rijeka Zdena izlila i poplavila objekte u naseljima Zdena, Alagića sokak i Muhići.

Izlila se i rijeka Sasinka i poplavila nekoliko kuća u naseljima Sasina i Radinovac, rijeka Pilješka poplavila je nekoliko objekata u naselju Trnovi, a rijeka Modrašnica izlila se i poplavila objekte u mjestu Naprelje, dok su oborinske vode poplavile naselja Krkojevci i Mahala.

Stotinu pripadnika Federalne uprave civilne zaštite sa čamcima, pumpama visokog pritiska, agregatima i ostalom opremom za spasavanje na vodi stigli su u Sanski Most u kojem su uspostavili kamp, te su na raspolaganju lokalnoj zajednici kako u odbrani od poplava, tako i u, ako bude potrebno, evakuaciji i spasavanju stanovništva.

Opština Bosanska Krupa proglasila je stanje prirodne nesreće zbog posljedica uzrokovanih obilnom kišom, klizištima i odronima.

Rijeka Krušnica poplavila je poljoprivredno zemljište i nekoliko pomoćnih objekata, a potok Svetinja po 40 stambenih i pomoćnih objekata u istoimenom naselju.

Na području Zeničko-dobojskog kantona, pritoke rijeke Bosne, posebno Usora i Liješnica su, zbog obilne kiše, stvorile velike probleme, a opštine Tešanj i Doboj-Jug proglasile su stanje prirodne nesreće.

Na području općine Tešanj je, usljed naglog porasta vodostaja Usore, probijen nasip u mjesnoj zajednici Kalošević i poplavljena je veća površina poljoprivrednog zemljišta i 20 objekata.

Dio stanovništva odbio je evakuaciju i ostao u objektima, a Jedinice civilne zaštite su naknadno čamcima evakuisale pet mještana i nekoliko životinja.

Izlivanjem Usore u mjesnoj zajednici Kraševo poplavljen je jedan stambeni objekat i evakuisana tročlana porodica.

Prema prvim podacima Službe Civilne zaštite Doboj-Jug, poplavljeno je 100 stambenih jedinica, 50 pomoćnih objekata, pet većih privrednih društava i oko 48 hektara obradivog zemljišta, ali nije bilo životno ugroženih lica.

U općini Zavidovići stanje normalizuje u odnosu na juče.

U općini Vitez sinoć je u večernjim časovima primljena dojava o poplavama u naseljima Marosi i Rijeka. Ugroženo je oko 20 kuća od kojih je pet-šest poplavljeno.

U općini Novi Travnik izlila se rijeka Grlonica u Stojkovićima, Trenici i Rankovićima. U općini Travnik dio donjeg dijela naselja Gladnik je ugrožen i na terenu je mehanizacija, navedeno je u saopštenju Federalne uprave civilne zaštite.

Prema podacima, koje je Kantonalni operativni centar Civilne zaštite dobio od općinskih operativnih centara civilne zaštite, na području Kantona Sarajevo nije bilo izlivanja vodotokova.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.