Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U pet vrtića u Sarajevu ostala 52 slobodna mjesta

Vrtici Sarajevo(3)

Počeo je vanredni rok za upis djece u gradske vrtiće. Javna ustanova „Djeca Sarajevo“ je od 1. do 15. juna raspisala javni poziv za redovan prijem djece u cjeloviti razvojni program u školskoj 2017./2018. godini, prema Planu upisa i prema pedagoškim standardima i normativima.

Nakon zatvaranja javnog poziva, Komisija za prijem djece u vrtiće je izvršila bodovanje i rangiranje djece prema Pravilniku o prijemu djece u JU „Djeca Sarajeva“.

Kako je u izjavi za Fenu rekla vršiteljica dužnosti direktora Jasmina Čongo, u pojedinim vrtićima gdje su primljena djeca s posebnim potrebama, umanjen je broj u odgojnoj grupi, pridržavajući se pedagoških standarda i normativa.

– U skladu s prijedlogom prijema u Cjelovitom razvojnom programu je 639 djece, dok je na listi čekanja ostalo 370 djece. U Obaveznom programu za djecu u godini pred polazak u školu primljeno je 1.500 prijava. Roditelji koji su bili nezadovoljni utvrđenom listom primljene djece imali su pravo da u roku od osam dana od dana objavljivanja liste ulože žalbu Upravnom odboru ustanove. Zaprimljene su 23 žalbe, od kojih je pet žalbi uvaženo kao osnovane- istakla je Čongo.

Nakon toga, Komisija je utvrdila da su ostala 52 slobodna mjesta u vrtićima: Vrtić „Biseri“ devet, Vrtić „Kekec“ 11, Vrtić „Košuta“ 14, Vrtić „Dunje“ deset, Vrtić „Lastavica“ osam.

Čongo naglašava da prilikom zaključivanja ugovora o reguliranju međusobnih prava i obaveza roditelj/staratelj je dužan dostaviti ljekarsko uvjerenje kojim se potvrđuje da je dijete zdravo i da može pohađati vrtić, ne starije od 30 dana u odnosu na prvi dan boravka djeteta u vrtiću, a u slučaju da dijete ne otpočne pohađati vrtić u roku važenja ljekarskog uvjerenja, roditelj je dužan isto obnoviti.

Napominje, prilikom zaključivanja ugovora, roditelj/staratelj je dužan dati na uvid identifikacioni dokument (lična karta, pasoš ili vozačka dozvola).