Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

povratak u klupe

U pojedinim školama broj učenika na popravnim ispitima udvostručen

Foto: Screenshot/ FTV
Ilustracija

Za razliku od srednjoškolaca, u pojedinim osnovnim školama u Bijeljini prosvjetari su nakon online nastave odlučili da “stegnu kaiš”, pa je na popravni u junu izašlo skoro dvostruko više učenika nego ranije

Za osnovce i srednjoškolce koji nisu imali prolazne ocjene na kraju prethodne školske godine, avgust je u znaku popravnih ispita. Dok je u srednjim školama nakon online nastave primjetno smanjenje broja učenika koji izlaze na popravni, u pojedinim osnovnim školama broj učenika na popravnom je udvostručen. Da li je koronavirus bacio novo svjetlo na manjkavosti obrazovnog sistema?

Matematika, fizika, jezici, stručni predmeti za mnoge osnovce i srednjoškolce u Bijeljini ove godine bili su kamen spoticanja. Ono što nisu tokom školske godine, pokušaće popraviti na popravnom ispitu.

“Sljedeće sedmice, od 14. do 18. počinju pripreme za učenike koji su upućeni na popravne ispite, u narednih pet dana će sе održati priprema a nakon toga će uslijediti polaganje popravnih ispita”, kaže Milenko Maksimović, direktor Tehničke škole „Mihajlo Pupin“ Bijeljina za BHRT.

“Neke naše analize sprovedene prethodnih godina pokazuju da broj učenika opada, ali opada i ukupan broj učenika, procentualno to je za desetak godina mali procenat koji ide na popravni ispit”, ističe Predrag Damjanović, direktor Pedagoškog zavoda Republike Srpske.

Tu statistiku potvrđuju i u srednjim školama u Bijeljini.

“Оve godine ipak malo smanjen broj dјece koja idu na popravni, najviše iz matematike, malo iz geografije nekih stručnih predmeta. Vjerovatno je razlog što je bilo đaka sa boljim uspjehom upisivalo i završavalo”, navodi Aleksandar Matić, direktor Srednje stručne škole Janja.

Za razliku od srednjoškolaca, u pojedinim osnovnim školama u Bijeljini prosvjetari su nakon online nastave odlučili da “stegnu kaiš”, pa je na popravni u junu izašlo skoro dvostruko više učenika nego ranije.

Prema riječima prosvjetara mnoge petice koje su se nanizale tokom online nastave pokazale su se kao nezaslužene. Nakon vraćanja u školske klupe vrijeme je da se stanje ispravi, posebno u osnovnim školama.

Prosvjetari poručuju da je od stvaranja serijskih odlikaša mnogo važnije kod djece razviti kritičko razmišljanje i naučiti ih da povezuju naučeno.