BiH

RS

U poplavljenim općinama nema povećanog broja oboljelih od zaraznih bolesti

15/05/2019

Iz entitetskog Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite su također istakli da prate stanje u ustanovama zdravstvene i socijalne zaštite u lokalnim zajednicama u kojima je na snazi ili je bilo proglašeno vanredno stanje ili su u riziku od poplav

U općinama pogođenih poplavama u RS-u, nema povećanog broja oboljelih od zaraznih bolesti, kao ni pojave zaraznih bolesti neuobičajene etiologije – saopćeno je iz entitetskog Instituta za javno zdravstvo.

Higijensko-epidemiološke službe domova zdravlja će, kako navode, prema aktuelnoj situaciji izlaziti na teren i provoditi preventivne i protivepidemijske mjere (epidemiološko izviđanje te mjere dezinfekcije poplavljenih domaćinstava), kako bi se što prije sanirale posljedice poplave.

Po prikupljenim podacima koje su dostavile inspekcijske službe, problemi i obustave u vodosnabdijevanju zabilježeni su na području Kotor Varoši, kao i općina Čelinac i Teslić, dok su vanredne analize vode tražene u Derventi, Petrovu, Vlasenici i Palama.

Iz entitetskog Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite su također istakli da prate stanje u ustanovama zdravstvene i socijalne zaštite u lokalnim zajednicama u kojima je na snazi ili je bilo proglašeno vanredno stanje ili su u riziku od poplava.

Pružanje usluga za pacijente i korisnike se odvija redovno.

Kada je riječ o dijaliznim centrima, svi centri rade redovno i pacijentima se pruža redovan dijalizni tretman. Za dijalizne pacijente koji, zbog neprohodnosti pojedinih putnih pravaca nisu bili u mogućnosti da se vrate kućama sa dijaliznog tretmana, preduzete su mjere za njihov transport i zbrinjavanje ili su primljeni u bolničke ustanove.

Domovi zdravlja Novi Grad/Bosanski Novi i Bosanska Kostajnica trenutno nisu u mogućnosti da vrše redovan sanitetski prevoz do ustanova višeg referalnog nivoa zbog neprohodnosti puteva, a djelomično se koriste alternativni pravci. U slučaju neophodnosti prevoza pacijenata preduzeće se sve potrebne mjere, a ukoliko se ukaže potreba na raspolaganju je i vazdušni medicinski transport.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.