krizni štab

U Posavskom kantonu nastava kreće 7. septembra kombiniranim modelom

Okončan štrajk prosvjetara – djeca se vraćaju u školske klupe
29.11.2019., Zagreb - Nakon strajka ucitelja danas su se ucenici vratili u skolske klupe. Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

Kako je naglašeno, nastava će krenuti u svim osnovnim i srednjim školama kombiniranim modelom, a tokom školske godine moguća je izmjena modela u ovisnosti od razvoja epidemiološke situacije u određenom vremenu

Nastava u osnovnim i srednjim školama na području Posavskog kantona trebala bi krenuti 7. septembra, zaključeno je na sastanku Kriznog štaba ministarstva zdravstva i socijalne politike Posavskog kantona i direktora osnovnih i srednjih škola na kojem se razmatrala mogućnost realiziranja nastave.

U ljetnom periodu Ministarstvo je radilo na izradi modela najprihvatljivijeg u danoj situaciji te je na sastancima predstavilo tri epidemiološka scenarija koja bi direktno utjecala na odabir modela organizacije i izvedbe nastavnog procesa u osnovnim i srednjim školama u Posavskom kantonu kao odgovor na svaki od potencijalnih epidemioloških scenarija i to su: izvođenje neposrednog nastavnog procesa istovremeno sa svim učenicima jednog odjela u učionici (klasična organizacija nastave), rad sa skupinom učenika jednog odjela u školi uz sedmicu izmjenu neposredne i nastave na daljinu tzv. online nastave (kombinirani model) te organizacija nastavnog procesa samo u obliku učenja na daljinu (online nastava), priopćeno je iz Vlade Posavskog kantona.

Kako je naglašeno, nastava će krenuti u svim osnovnim i srednjim školama kombiniranim modelom, a tokom školske godine moguća je izmjena modela u ovisnosti od razvoja epidemiološke situacije u određenom vremenu i vrsti obavezujućih epidemioloških mjera koje bude donosio Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva.

Ministarstvo i škole se istovremeno pripremaju i za najgori scenarij pogoršanja epidemiološke situacije te organiziraju obuke po školama od 17. do 28. avgusta.

Do početka nastave Ministarstvo će pripremiti preporuke učenicima, školskom osoblju i roditeljima o svim epidemiološkim mjerama koje trebaju poduzeti, izvijestili su iz kantonalnog Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta.