BiH

Služba za poslove sa strancima

U posljednjih sedam dana s teritorije BiH udaljeno 13 stranih državljana

13/11/2020

U privremenim prihvatnim centrima u BiH trenutno boravi 6.210 migranta, kažu iz Službe za poslove sa strancima

Služba za poslove sa strancima kontinuirano provodi pojačane operativne aktivnosti usmjerene na kontrolu kretanja i boravka stranaca u BiH u cilju suzbijanja ilegalnih migracija i udaljenja ilegalnih migranata iz Bosne i Hercegovine, prenosi Anadolu Agency (AA).

U posljednjih sedam dana, služba je s teritorije BiH udaljila 13 stranih državljana među kojima je pet državljana Afganistana, četiri Albanije i četiri Turske. Stranim državljanima su prethodno izrečene mjere protjerivanja te su lica do udaljenja sa teritorije BiH bila pod nadzorom u Imigracionom centru. Na osnovu sporazuma o readmisiji sa Republikom Srbijom, četiri državljana Afganistana su vraćena u Srbiju, dok su druga lica vraćena u zemlje porijekla.

Inspektori za strance u saradnji sa policijskim službenicima provodili su zajedničke operativne aktivnosti kontrole objekata u kojima se okupljaju migranti na području Unsko-sanskog i Tuzlanskog kantona. Navedene aktivnosti rezultirale su pronalaskom osam stranih državljana iz Maroka, Libije, Pakistana, Alžira i Kube za koje je u postupku utvrđeno da su nezakonito ušli ili nezakonito boravili na teritoriji BiH. Služba za poslove sa strancima je navedenim stranim državljanima izrekla mjeru protjerivanja sa zabranom ulaska i boravka u BiH u periodu od jedne do pet godina i stavljeni su pod nadzor u Imigracioni centar ili im je ograničeno kretanje na određenom mjestu do udaljenja sa teritorije BiH.

Također, u navedenom periodu služba je otkazala privremeni boravak za dva državljanina Namibije, iz razloga što su se promijenile okolnosti na osnovu kojih je boravak odobren.

Predmetom rada Službe za poslove sa strancima od početka 2020. godine bilo je 15.057 migranta od kojih je 14.144 iskazalo namjeru podnošenja zahtjeva za azil, od čega je samo u posljednjih sedam dana predmetom rada bilo 225 migranata od kojih je 209 iskazalo namjeru podnošenja zahtjeva za azil. U privremenim prihvatnim centrima u BiH trenutno boravi 6.210 migranta.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.