BiH

Tvrde da će svi dobiti vakcinu

U Prijedoru obustavljena imunizacija: Zbog nestanka struje prekinut hladni lanac vakcine

13/04/2021

Načelnik Higijensko-epidemiološke službe Milica Otković izjavila je da su vakcine koje su juče ujutro date građanima potpuno bezbjedne i bile su u režimu hladnog lanca

Vršilac dužnosti direktora Doma zdravlja Prijedor Slobodan Javor izjavio je danas da je u ovom gradu privremeno obustavljeno davanje druge komponente vakcine “sputnjik ve” budući da je zbog nestanka električne energije, u više navrata, došlo do prekida hladnog lanca vakcine.

“Došlo je do poremećaja u temperaturi u zamrzivaču u odnosu na temperaturu koja je predviđena za čuvanje vakcina”, rekao je Javor na konferenciji za novinare u Prijedoru.

On je naglasio da je lično svakodnevno u komunikaciji sa ministrom zdravlja i direktorom Instituta za javno zdravstvo, da ljudi imaju razumijevanja prema veličini grada Prijedora i da će se po lokalnim zajednicama ravnomjerno raspoređivati količine vakcina koje pristižu u Republiku Srpsku.

“Nastoje da nam obezbijede što više vakcina kako bismo mi mogli u što kraće vrijeme vakcinisati odnosno revakcinisati ljude”, dodao je Javor.

Načelnik Higijensko-epidemiološke službe Milica Otković izjavila je da su vakcine koje su juče ujutro date građanima potpuno bezbjedne i bile su u režimu hladnog lanca.

“Što se tiče naših sugrađana, nema nikakve potrebe da budu zabrinuti. Ostali građani koji čekaju svoju drugu komponentu `sputnjik v` vakcine biće naknadno obaviješteni o datumu, odnosno biće pozvani lično kao i za prvi put i mogu reći da nema razloga za brigu. Bez obzira na to što dolazi do isteka roka od 21 dan, biće vakcinisani u terminu koji je predviđen”, naglasila je Otkovićeva.

Prema njenim riječima, oko 2.200 građana iznad 65 godina je prijavljeno, a nije dobilo nijednu dozu, 1.500 je primilo prvu dozu, a drugu je jučer, kada je počela revakcinacija, primilo njih 140, pojasnivši da se revakcinacija ruskom vakcinom vrši u periodu od 21 do 28 dana nakon prve doze, a da se taj period može produžiti na mjesec do dva.

“Hronični bolesnici takođe se prijavljuju za vakcinaciju, jer onlajn aplikacija ima mogućnost sortiranja i kada dođu na red, odmah poslije građana starijih od 65, biće pozvani”, navela je Otkovićeva, dodajući da je već do sada prijavljeno 1.200 tih pacijenata.

Ona je dodala da je 30 do 40 zdravstvenih radnika primilo vakcinu “fajzer” koja je prošle sedmice prvi put stigla u Prijedor.

Komentari

Autor: Srna

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.