Sanjin musa

U protekla 24 sata testirano 329 uzoraka, pozitivno 29 osoba

musa

Trenutno u FBiH hospitalizirano 65 pacijanata pozitivnih na COVID-19, a šest pacijenata na respiratoru

U Federaciji BiH ukupno je testirano 5.320 osoba, od čega je potvrđenih slučajeva 525, saopćio je na redovnoj konferenciji za medije član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva i šef Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo FBiH Sanjin Musa.

“Prema spolnoj strukturi žene su činile 54 posto, a 46 muškarci. Gradovi s najviše potvrđenih slučajeva su Čitluk 71, Mostar 56, Tuzla i Sarajevo 48, Široki Brijeg 43. U protekla 24 sata testirano je 329 uzoraka, od čega su pozitivne 23 osobe”, dodao je Musa.

Dodao je da je trenutno u FBiH hospitalizirano 65 pacijanata pozitivnih na COVID-19, a šest pacijenata na respiratoru.

“Zaključno sa današnjim danom u FBiH imamo 29 oporavljenih pacijenata, u narednom periodu očekujemo i više jer je mnogima istekao period izolacije i radi se drug test. Od 22 potvrđena smrtna ishoda podjednaka je zastupljenost oba spola, a 64 posto umrlih bilo je u dobi preko 65 godina”, rekao je Musa.

Na pitanje imaju li konkretnu preporuku zbog lijepog vremena, Musa je zamolio građane da se drže mjera fizičke distance i da izbjegavaju okupljanja, a posebno međugeneracijska okupljanja tokom blagdana Uskrsa.