Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Služba za poslove sa strancima

U protekla tri mjeseca iz BiH udaljeno 250 stranih državljana

sluzba za poslove sa strancima – migranti

Služba je izvršila dobrovoljni povratak za 189 lica u zemlje porijekla, a koja su bila pod nadzorom Imigracionom centru.

U protekla tri mjeseca Služba za poslove sa strancima BiH provodi pojačane aktivnosti na udaljenju stranih državljana koji su ilegalno boravili na teritoriji Bosne i Hercegovine, a za ovaj period iz naše zemlje je udaljeno 250 osoba, saopćeno je.

Na osnovu obaveza koje proističu iz odredbi Sporazuma o readmisiji između Bosne i Hercegovine i Republike Srbije, Služba za poslove sa strancima je vratila u Republiku Srbiju ukupno osam lica među kojim su državljani Srbije, Pakistana, Afganistana, Somalije i Maroka, dok je na osnovu Sporazuma o readmisiji između Bosne i Hercegovine i Crne Gore, Služba u Crnu Goru vratila četiri lica, od kojih su tri državljana Irana i jedan državljanin Afganistana, saopćeno je iz Službe za poslove sa strancima.

Služba je izvršila dobrovoljni povratak za 189 lica u zemlje porijekla, a koja su bila pod nadzorom Imigracionom centru.

U saradnji Službe za poslove sa strancima i Međunarodne organizacije za migracije, kroz Program potpomognutog dobrovoljnog povratka i reintegracije (AVRR) koji implementira IOM,sa teritorije Bosne i Hercegovine udaljeno je 49 lica u njihove zemlje porijekla. U sklopu ovog Programa u zemlje porijekla dobrovoljno se vratilo 20 Pakistanaca, devet državljana Maroka, šest državljana Indije, pet državljana Irana, tri državljana Bangladeša, tri državljana Iraka, jedan državljanin Alžira i jedan državljanin Turske.