Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Medina Bičo

U protekloj sedmici u BPK-a više oporavljenih od broja novozaraženih

Medina_Bico2505 (1)

Naglašava da je teško procjeniti kada bi aktuleni val mogao dostići vrhunac uz napomenu, da to zavisi i od odgovornosti građana

Epidemiološka situacija na području Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) i dalje je složena iako je u protekloj sedmici situacija bila nešto bolja u odnosu na sedmicu ranije.

Od ukupno 448 laboratorijskih testiranja, u protekloj sedmici u BPK-a registrirana su 233 nova slučaja koronavirusa, u istom periodu oporavljeno je 296 osoba, dok su zabilježena i dva smrtna ishoda – podaci su kantonalnog Zavoda za javno zdravstvo.

„Sedmična incidenca obolijevanja i dalje je visoka i iznosi preko 1.000, kao i stopa hospitalizacije te mortaliteta. Trenutno je na području kantona 250 aktivno zaraženih osoba, 28 se nalazi na bolničkom liječenju od čega 15 u Sarajevu i 13 u vanbolniočkom izolatoriju Đački dom. U izolaciji je 360 osoba“ – precizirala je direktorica ove ustanove dr. Medina Bičo.

Naglašava da je teško procjeniti kada bi aktuleni val mogao dostići vrhunac uz napomenu, da to zavisi i od odgovornosti građana.

„Možemo reći da imamo više oporavljenih i da je situacija nešto stabilnija ali ne možemo reći da li će doći do pada, iako se to očekuje u prve dvije sedmice februara. Sve zavisi od nas samih i pridržavanja mjera jer omikron soj je jako infektivan i zaista je neizvjesno bilo šta prognozirati“ – istakla je ona.

Direktorica Zavoda napominje da o dominaciji omikron varijante na području BPK-a svjedoči broj novooboljelih ali i nešto blaža klinička slika, posebno kod vakcinisanih osoba te da se krenulo i s primjenom novih mjera kada je u pitanju izolacija.

„Nastavljen je i proces imunizacije gdje nažalost opada interes za prvom dozom, dok raste za booster dozama. Prošle sedmice Zavodu je dopremljeno još 700 doza vakcina. Do sada je prvu dozu primilo 9.314 osoba ili 51, 7 posto od ukupnog broja punoljetnih građana, drugu je dobilo 8.704 dok je booster dozu primilo 1.170 građana“ – navela je direktorica Zavoda za javno zdravstvo BPK Goražde.