BiH

SBK

U pustošenje šuma uključeni i oni koji ih trebaju čuvati

21/06/2020
Ilustracija

Uz već ranije utvrđenu činjenicu da su u ovaj nezakoniti, ali parali posao uz fizičke subjekte uključeni i radnici Šumarije, spisak se proširio i na radnike Općine

Da su nezakonita sječa i doslovno pustošenje šuma na području Srednjobosanskog kantona posljednjih decenija poprimili oblike organizovanog kriminala, nikome više nije iznenađenje. Čak ni činjenica da su u ovaj unosan biznis uključeni službenici koje država plaća za čuvanje šume, javlja FTV.

No, ono što iznova iznenadi jeste bahatost učesnika i načini na koji otimaju državnu imovinu zarad lične koristi. Primjer iz Fojnice.

Više od pet mjeseci intenzivne kontrole rada fojničke šumarije trebalo je inspekciji nadležnog kantonalnog ministarstva da utvrdi niz nezakonitih radnji u sječi i otpreme drvne mase ili, jednostavno kazano, pljački šume. Nalazi su gotovo nevjerovatni. Uz već ranije utvrđenu činjenicu da su u ovaj nezakoniti, ali parali posao uz fizičke subjekte uključeni i radnici Šumarije, spisak se proširio i na radnike Općine.

– Ako se to dokaže, hitno ću reagovati i suspendirati te osobe – navodi Sabahudin Klisura, načelnik Općine Fojnica (SDA).

– Pronašla sam, dokumentovala i podnijela krivične prijave protiv geometara iz Općine Fojnica, jer od njih sve počinje – kaže Saliha Helja, glavna inspektorica MŠPV SBK-a.

A sve počinje ovako: u općinskoj službi za katastar pronađu državnu parcelu sa značajnom količinom drvne mase i onda kroz papire državno zemljište fiktivno upišu na određenu osobu.

– Tamošnji geometri mjenjaju vlasništvo u smislu da nekom privatnom licu daju državnu svojinu i to površine 3,5 ha. To je jedan od velikih dokaza da je to zaista organizirani kriminal – objašnjava Helja.

Novi vlasnik, baš kao da je njegovo pristupa, takozvanoj goloj sječi. Nakon što drvnu masu posiječe i izveze, geometri to zemljište kroz papire ponovo vrate u vlasništvo države. Međutim, u Ministarstvu tvrde da sumnjaju da u ovom poslu postoji sprega i geometara iz Kantonalne uprave za šume, te Šumsko-privrednog društva. Stoga su podnijeli krivične prijave, ali i zatražili reviziju svih predmeta u posljednjih osam godina.

Komentari

Autor: Federalna TV

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.