Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U Republici Srpskoj oko 31 posto stanovništva su pušači

pušači

U Republici Srpskoj oko 31 posto stanovništva su pušači, što znači da je duplo više nepušača.

-Taj podatak ohrabruje. Međutim, rezultati istraživanja pokazuju da je konzumiranje duhanskih proizvoda među populacijom od 13 do 15 godina oko 7,9 posto, naglasio je viši stručni saradnik za javno zdravstvo u Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite RS-a Alen Šeranić.

Prema njegovim riječima, praksa je pokazala da je povećanje poreza i akciza na duhan i duhanske proizvode, odnosno povećanje cijena ovih proizvoda, jedna od najefikasnijih mjera prevencije upotrebe duhana i duhanskih proizvoda.

Nacionalni koordinator za kontrolu duhana Darko Marković naglasio je da kroz duhanski dim pušač u organizam unese od 4.000 do 4.500 hemijskih spojeva koji oštećuju zdravlje.

-Od toga 40 spojeva je kancerogeno, upozorio je dr. Marković.

Naglasio je da je u odvikavanju od pušenja stanovništvu vrlo važna podrška zdravstvenih profesionalaca.

-Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS je za oko 600 doktora porodične medicine i oko 900 medicinskih sestara omogućilo dodatnu edukaciju za podršku pacijentima koji žele da se odviknu od ove štetne navike, rekao je Marković.

Povodom Nacionalnog dana borbe protiv pušenja, koji se u Republici Srpskoj tradicionalno obilježava 31. januara, rečeno je i da svaki pušač prilikom kupovine cigareta ima mogućnost izbora da taj novac „preusmjeri“ na kupovinu voća i povrća.

Po podacima Svjetske zdravstvene organizacije od posljedica pušenja u svijetu godišnje umire oko šest miliona ljudi, pri čemu u svijetu puši više od tri milijarde ljudi.

Ova navika može dovesti do nastanka raznih vrsta malignih bolesti (karcinoma bronha i pluća, grkljana, ždrijela, usne šupljine, jednjaka, bubrega, mokraćnog mjehura, gušterače, vrata maternice), kao i do nastanka hronične opstruktivne bolesti pluća i niza drugih oboljenja organa za disanje.

Pušenje utiče i na nastanak i razvoj bolesti srca i krvnih žila i jedan je od četiri najveća faktora rizika za infarkt miokarda. Moždani udar i bolesti periferne cirkulacije su povezane s pušenjem.