Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Institutu za javno zdravstvo

U RS do sada urađeno preko 2.000 komercijalnih testova, jedan košta 200 KM

koronavirus-test-2

U Institutu su podsjetili da u RS u komercijalne svrhe mogu da se testiraju samo studenti i đaci koji se školuju u stranim zemljama, te građani RS koji rade u inostranstvu

U Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske sada je obavljeno 2.155 komercijalnih testiranja na prisustvo korona virusa.

Komercijalna usluga laboratorijske dijagnostike na virus korona u RS košta 200 KM.

U Institutu su podsjetili da u RS u komercijalne svrhe mogu da se testiraju samo studenti i đaci koji se školuju u stranim zemljama, te građani RS koji rade u inostranstvu.

Institut za javno zdravstvo RS trenutno raspolaže sa oko 17.000 pi-si-ar testova za otkrivanje korona virusa, od čega je 10.000 RS prije nekoliko dana donirala Srbija.

Iako ne rade PCR testiranja, privatne laboratorije imaju pune ruke posla, jer sve više građana dolazi na serološke testove, kojima se utvrđuje ukupni nivo antitijela u krvi, piše portal “Srpska info”.

Pojedine laboratorije za dan urade i do 100 ovakvih testova, a u nekima se broj testiranih, od proteklog vikenda, povećao tri puta.

Testiranje u Federaciji BiH testiranje košta 215 KM, a prilikom pružanja ove usluge na zahtjev građana, verifikovane zdravstvene ustanove ne smiju koristiti testove i drugu potrebnu medicinsku opremu koju su dobile putem donacija, odnosno koje su im nabavljene iz budžeta, nego isključivo testove i opremu koju nabavljaju iz vlastitih sredstava.