Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U RS-u 9. januar neradni dan i praznik

vlada rs zgrada (3)

Iz Ministarstva uprave i lokalne samouprave RS-a danas je saopćeno da je, u skladu sa Zakonom o “Danu RS-a“, 9. januar republički praznik i neradni dan.

– U dane praznika RS-a ne rade republički organi i organizacije, organi jedinice lokalne samouprave, preduzeća, ustanove i druge organizacije i osobe koje profesionalno obavljaju uslužne i proizvodne djelatnosti – navodi se u saopćenju iz ovog ministarstva.

Podsjećanja radi, Zakon o “Danu RS-a“ usvojen je u Narodnoj skupštini RS-a 25. oktobra 2016. bez prisustva poslanika Koalicije “Domovina“ (SDA, SBiH, HSP), koji su smatrali da je to nastavak protivustavnog i antidejtonskog djelovanja entitetskog parlamenta, jer je Ustavni sud BiH osporio kao neustavan 9. januar, kao Dan RS-a.

Entitetska vlada je tada predložila ovaj zakon, nakon što je Ustavni sud BiH ukinuo član Zakona o praznicima RS-a koji je precizirao 9. januar kao praznik i Dan RS-a.

Zakon o “Danu RS-a” ima svega četiri člana, u kojima je navedeno da je 9. januar “Dan RS-a“, te da se obilježava i praznuje kao sekularni praznik te da Vlada svojom odlukom uređuje način njegovog obilježavanja i praznovanja.

Prethodno je Komisija za provođenje referenduma 25. septembra 2016. godine provela referendum o 9. januaru kao “Danu RS-a”, iako je Ustavni sud BiH zabranio njegovo održavanje te potom poništio i rezultate izjašnjavanja građana.