U RS-u danas ističe Opšti kolektivni ugovor, dogovora o novom još nema

Milenko Savanovic
Milenko Savanović

U Republici Srpskoj danas ističe Opšti kolektivni ugovor, a nije postignut dogovora o novom dokumentu koji bi trebalo da zaštiti radnička prava.

Dok poslodavci smatraju da ne treba žuriti s izradom novom Opšteg kolektivnog ugovora, a sindikalci očekuju njegovo konačno definisanje, ministar rada i boračko invalidske zaštite RS-a Milenko Savanović najavio je mogućnost da Vlada RS-a uredbom propiše parametre koji su definisani u Opštem kolektivnom ugovoru.

-Ukoliko se ne postigne konačan dogovor, Vlada će sutra donijeti odluku o graničnim parametrima Opšteg kolektivnog ugovora da se ne bi stvarao vakuum, rekao je danas Savanović medijima.

Ipak, potvrđuje da će danas u poslijepodnevnim satima biti održan sastanak predstavnika Vlade i socijalnih partnera na kojem bi trebalo da se postigne dogovor o Opštem kolektivnom ugovoru.

Savanović smatra da u dosadašnjim razgovorima nije pokazana dovoljna fleksibilnost i odgovornost socijalnih partnera, ali to ne znači da je danas neće biti.

-Moramo biti svjesni da su za kolektivne ugovore vezane sudbine ljudi i da niko nema pravo da to opstruiše i favorizuje samo svoju isključivost, ustvrdio je resorni ministar.

Nakon usvajanja novog Zakona o radu u RS-u rečeno je da je rok do 20. aprila do kada je morao biti urađen tekst Opšteg kolektivnog ugovora.

Iz Saveza sindikata tvrde da nakon toga datuma, bez novog Opšteg kolektivnog ugovora neće biti moguće obračunati plaće, prekovremene sate, naknade niti odrediti broj slobodnih dana.

S tim stavovom se ne slažu u Uniji udruženja poslodavaca RS-a.