Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Institut za javno zdravstvo

U RS-u moguća vakcinacija djece starije od 12 godina

dkdkkdk (1)

Iz Instituta za javno zdravstvo RS-a navode da je danas u Zvorniku vakcinisan petnaestogodišnjak, a da su Pfizer/BioNTech vakcine odobrene za upotrebu kod djece starije od 12 godina

Svi roditelji u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska (RS), koji to žele, mogu da dovedu svoju djecu stariju od 12 godina na vakcinaciju protiv koronavirusa, objavio je danas Institut za javno zdravstvo RS-a, javlja Anadolu Agency (AA).

“Vakcinaciju mogu obaviti u pripadajućim domovima zdravlja, odnosno vakcinalnim centrima/punktovima ili u regionalnim centrima Instituta. Vakcina protiv proizvođača Pfizer/BioNTech odobrena je za upotrebu kod djece starije od 12 godina”, navodi se u objavi Instituta za javno zdravstvo RS-a na društvenoj mreži Facebook.

Iz Instituta za javno zdravstvo RS-a napominju da je prije vakcinacije neophodno da nadležni doktor utvrdi da ne postoje kontraindikacije, niti privremene niti trajne.

Zahtjev za vakcinaciju za maloljetnu djecu potpisuje roditelj, odnosno staratelj.

“U našem regionalnom centru u Zvorniku danas je vakcinisan petnaestogodišnjak, među prvima ovog uzrasta sa regije koju pokriva naš centar u Zvorniku”, navode iz Instituta za javno zdravstvo RS-a.