ministarstvo zdravlja

U RS-u pod nadzorom 59 osoba, bez simptoma korona virusa

ministarstvo zdravlja rs

Predstavnici Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS-a danas su održali sastana sa direktorima bolnica

Trenutno je u Republici Srpskoj pod zdravstvenim nadzorom 59 osoba koje su doputovale iz područja zahvaćenih virusom SARS-CoV-2, bez simptoma bolesti, javlja Anadolu Agency (AA).

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić i v.d. direktora Instituta za javno zdravstvo RS-a Branislav Zeljković sa saradnicima održali su danas u Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite RS-a sastanak sa svim direktorima bolnica u tom entitetu. Tema sastanka bila je trenutna epidemiološka situacija u RS-u kada je u pitanju pojava novog virusa korona u svijetu i regionu.

“U Republici Srpskoj do sada nije bilo prijavljenih oboljelih od COVID-19”, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite.

Navodi se da je razgovarano o mjerama koje su do sada preduzete s ciljem ranog otkrivanja eventualnih sumnjivih slučajeva s ciljem sprječavanja nastanka i širenja bolesti izazvane novim virusom korona.

“Podsjećamo, svim zdravstvenim ustanovama u RS-u ranije su upućene preporuke za postupanje s ciljem sprovođenja adekvatnih mjera nadzora nad zaraznim bolestima, a ministar zdravlja i sociajlen zaštite RS-a je donio Naredbu o obaveznom sprovođenju mjera za reagovanje na pojavu bolesti izazvane novim virusom korona (COVID-19) u RS-u. Riječ je bilo o trijaži pacijenata, kapacitetima za zbrinjavanje pacijenata u slučaju potrebe za izolacijom, pripremi prostora u slučaju potrebe za prihvatom većeg broja oboljelih u JZU Univerzitetski klinički centar Republike Srpske, JZU Bolnica ‘Sveti Vračevi’ u Bijeljini i JZU Bolnica ‘Srbija’ u Istočnom Sarajevu, kao i protokolima o dostavljanju uzoraka za laboratorijsko testiranje”, navodi se u saopštenju.

U skladu sa Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti RS zdravstveni nadzor podrazumijeva zdravstvene preglede i epidemiološko ispitivanje lica koja su bila u kontaktu sa licem oboljelim i/ili kliconošom od zarazne bolesti, ili su boravila u žarištu zarazne bolesti.

“Preporuka za građane, a s ciljem zaštite zdravlja stanovništva, koji su u poslednjih 14 dana boravili ili dolaze iz Italije, posebno na teritoriji Sjeverne Italije, ali i Kine, Južne Koreje i Irana, da se telefonski jave nadležnim domovima zdravlja, kako bi se uzeli podaci, eventualno preduzele epidemiološke mjere, odnosno dali savjeti o daljem postupanju”, podsjećaju iz ministarstva.