Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ministarstvo zdravlja RS

U RS-u testirano više od 500 uzoraka, šest pozitivno na koronavirus

260919_Seranic

U posljednja 24 časa testirano je i još 196 osoba koje rade i borave u domovima za starija lica, 34 zdravstvena radnika i 54 osobe iz lokalnih karantina ili objekata za izolaciju

U posljednja 24 časa, u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske izvršeno je testiranje 520 laboratorijskih uzoraka iz 30 opština u RS-u, a novi virus korona (SARS-CoV-2) potvrđen je kod još šest osoba, saopštilo je Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS-a, javlja Anadolu Agency (AA).

Riječ je o osobama iz Banjaluke, Doboja, Gradiške, Kneževa, Laktaša i Zvornika. Tri su osobe muškog i tri ženskog pola. Jedna žena je mlađe životne dobi, dvije su starije životne dobi. Dva muškarca su srednje i jedan starije životne dobi.

“Među osobama kod kojih je utvrđeno prisustvo novog virusa korona su dva korisnika doma za starija lica u Kneževu. Iz ovog doma za starija lica testirano su i još 22 korisnika koji su negativni na novi virus korona. Među pozitivnim osobama na novi virus korona su i jedan ljekar iz Doboja i jedna medicinska sestra iz Gradiške”, navodi se u saopštenju.

U posljednja 24 časa testirano je i još 196 osoba koje rade i borave u domovima za starija lica, 34 zdravstvena radnika i 54 osobe iz lokalnih karantina ili objekata za izolaciju. Svi ovi uzorci su negativni na novi virus korona.

Trenutno, novi virus korona u Republici Srpskoj je potvrđen kod ukupno 617 osoba, 21 osoba je preminula od posljedica bolesti izazvane novim virusom korona, dok je 306 osoba oporavljeno od COVID-19. Do sada je su na novi koronavirus izvršeno je ukupno 9.638 testiranja, odnosno testirano je 9.370 osoba.

“U Univerzitetskom kliničkom centru RS-a ukupno se liječi 108 osoba sa potvrđenim prisustvom ili sumnjom na prisustvo korona virusa. Na Odjeljenju COVID 19 hospitalizovano je 37 pacijenata teže kliničke slike, dok je u izolaciji 12 pacijenata. Kod sedam pacijenata zdravstveno stanje zahtijeva respiratornu podršku, a četiri osobe su na neinvanzivom modu mehaničke ventilacije. Na Odjelu hirurgije (stara lokacija UKC) je osam pacijenata sa lakšom do srednje teškom kliničkom formom i na Odjelu pulmologije (stara lokacija UKC) je 40 pacijenata sa lakšom do srednje teškom kliničkom formom”, saopšteno je iz Ministarstva.

U Bolnici “Sveti Apostol Luka” u Doboju zbrinuto je pet pacijenata sa COVID 19 oboljenjem, u Opštoj bolnici Trebinje osam osoba, u Bolnici “Srbija” u Istočnom Sarajevu pet, u Bolnici “Doktor Mladen Stojanović” u Prijedoru šest pacijenta i u Univerzitetskoj bolnici u Foči jedan pacijent.

Kada su u pitanju objekti za izolaciju u kojima se nalaze osobe kod kojih je potvrđen test na novi virus korona, a nemaju simptome COVID-a 19, u Studentskom centru “Nikola Tesla” u Banjaluci nalazi se 68 osoba, u Studentskom domu u Trebinju 31, u Domu učenika Bijeljini jedna osoba, u Studentskom domu u Istočnom Sarajevu jedna osoba i u Studentskom centru Zvornik dvije osobe.

Pod zdravstvenim nadzorom na području RS-a trenutno su 3.602 osobe, a nadzor je završen kod 21.230 osoba.

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS podsjetilo je građane da se strogo pridržavaju propisanih mjera u cilju suzbijanja širenja novog koronavirusa.