Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U RS-u u alternativnom smještaju još više od 1.000 osoba

BiH

Prihvatna stanica za odrasla i stara lica u Banjoj Luci

Dvadeset jednu godinu nakon rata, u Republici Srpskoj (RS), u individualnom alternativnom smještaju su još 1.072 korisnika.

Za njihov smještaj iz entitetskog budžeta uplaćeno je 187.745 KM, saopćeno je danas iz Ministarstva za izbjeglice i raseljena lica.

Projektom zatvaranja kolektivnih centara i alternativnog smješataja putem javnih stambenih rješenja – CEB 2, koji se implementira na području 15 lokalnih zajednica u Republici Srpskoj, predviđeno je da se stambeno zbrine 610 porodica.

Ukupna vrijednost projekta na nivou BiH iznosi oko 104 miliona eura, od kojih je RS-u pripalo 29 miliona, pri čemu je kreditno zaduženje 18 miliona eura, a domaća sredstva iznose 11 miliona.

Radovi na izgradnji zgrade sa 22 stana u Modriči i rekonstrukciji stare zgrade Gerijatrijskog centra u Derventi počet će krajem septembra.

Vrijednost radova u Modriči iznosi 1.022.804 KM, a u Derventi 1.715 822 KM, bez PDV-a i učešća općina.

Do kraja ove godine bit će raspisan javni tender za izvođenje radova za: Prijedor, Sokolac, Foču, Gradišku i Trebinje, a početak radova očekuje se naredne godine.

Planirano je da se do kraja 2017. godine i u preostalim lokalnim zajednicama završe javne nabavke za izvođenje radova i otpočne gradnja stambenih jedinica.

-Ovo je sigurno jedan od najhumanijih projekata i njegovom realizacijom će se riješiti veliki problemi ljudi koji su korisnici alternativnog smještaja – navode iz resornog entitetskog ministarstva.