BiH

testirana 194 uzorka

U RS-u umrle još dvije osobe koje su imale koronu, pet novih slučajeva zaraze

25/05/2020

U posljednja 24 sata u laboratorijama u RS-u izvršena su 194 testiranja, a koronavirus otkriven je kod još pet osoba

U posljednja 24 sata, u Institutu za javno zdravstvo RS i Univerzitetskom kliničkom centru RS izvršeno je testiranje 194 laboratorijska uzorka, a novi virus korona (SARS-CoV-2) potvrđen je kod pet osoba, javlja Anadolu Agency (AA).

“Riječ je o jednoj muškoj osobi koja je srednje životne dobi i četiri ženske osobe, od kojih su tri srednje i jedna starije životne dobi. Prema mjestu prebivališta, po jedna osoba je iz Banjaluke, Teslića, Ribnika, Kotor Varoši i Prnjavora”, navodi se u saopštenju iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS-a.

Dodaje se da su dvije osobe su imale kontakt sa prethodno potvrđenim slučajevima, dok ostale nisu mogle da navedu jasnu epidemiološku vezu. Dvije osobe su hospitalizovane, dok će ostale biti u izolaciji u skladu sa definisanim procedurama.

Do sada je u Republici Srpskoj potvrđeno 1.364 slučaja virusa korona, a ukupno su preminule 104 osobe kod kojih je potvrđen test na novi virus korona.

“U posljednja 24 časa Institutu za javno zdravstvo RS-a prijavljena su dva smrtna slučaja, kod kojih je potvrđeno prisustvo novog virusa korona. UKC RS prijavio je da je preminuo sedamdesetjednogodišnji muškarac i Bolnica Prijedor je prijavila da je preminuo pedesetsedmogodišnji muškarac. Preminuli su imali više hroničnih udruženih oboljenja”, navodi se u saopštenju.

Od novog virusa korona, do sada se oporavilo ukupno 768 osoba, a na (SARS-CoV-2) testirano je ukupno 24.656 osoba.

U UKC RS ukupno se liječi 57 osoba sa potvrđenim prisustvom ili sumnjom na prisustvo korona virusa. Na Odjeljenju COVID 19 hospitalizovano je 28 pacijenata teže kliničke slike, dok je u izolaciji jedan pacijent.

Kod dva pacijenta zdravstveno stanje zahtijeva respiratornu podršku, a dva pacijenta su na neinvazivnom modu mehaničke ventilacije.

Na Odjelu hirurgije (stara lokacija UKC) su tri pacijenta sa lakšom do srednje teškom kliničkom formom i na Odjelu pulmologije (stara lokacija UKC) je 21 pacijent sa lakšom do srednje teškom kliničkom formom.

U Bolnici “Sveti Apostol Luka” u Doboju zbrinut je 51 pacijent sa COVID 19 oboljenjem, u Opštoj bolnici Trebinje 13 pacijenata, u Bolnici “Doktor Mladen Stojanović” u Prijedoru je 16 pacijenata, u Univerzitetskoj bolnici u Foči su dva pacijenta, i u Bolnici u Gradišci je šest pacijenata.

Kada su u pitanju objekti za izolaciju u kojima se nalaze osobe kod kojih je potvrđen test na novi virus korona, a nemaju simptome COVID-a 19, u Studentskom centru “Nikola Tesla” u Banjaluci nalazi se 101 osoba, 21 osoba je u Studentskom domu u Trebinju, jedna osoba je u Domu učenika u Bijeljini i 27 osoba je u Domu učenika u Doboju.

Pod zdravstvenim nadzorom trenutno su 3.374 osobe, a nadzor je završen kod 31.423 osobe.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.