BiH

Besplatno i dobrovoljno

U RS-u upućen poziv starijim od 65 godina da se prijave za vakcinaciju

09/03/2021

Očekuje se da domovi zdravlja prihvate i prijave lica koja nisu registrovana u timovima porodične medicine u RS-u

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite i Institut za javno zdravstvo Republike Srpske pozvali su danas osobe starije od 65 godina sa mjestom prebivališta u ovom bosanskohercegovačkom entitetu da iskoriste pravo na besplatnu i dobrovoljnu vakcinaciju protiv COVID-19, javlja Anadolu Agency (AA).

U saopštenju iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS-a navodi se da osobe starije od 65 godina koje žele da ostvare mogućnost da se se kroz imunizaciju zaštite od COVID-19 treba da se jave radi evidentiranja timovima porodične medicine, počev od četvrtka, 11. marta.

“Prikupljene podatke o licima zainteresovanim za vakcinaciju timovi porodične medicine će svrstati u kategorije lica od 65 do 74 godine, od 75 do 84 godine, te 85 godina i više, a vakcinacija će biti organizovana u nadležnom domu zdravlja, u skladu sa uputstvom Instituta za javno zdravstvo RS”, navode iz ministarstva.

Vakcinacija za osobe registrovane u privatnim timovima porodične medicine biće organizovana u domu zdravlja u gradu ili opštini u kojoj se privatna ambulanta nalazi, na način da privatna ambulanta porodične medicine prikupi podatke građana koji se shodno ovom pozivu prijave i dostavi ih nadležnom domu zdravlja.

“Očekuje se da domovi zdravlja prihvate i prijave lica koja nisu registrovana u timovima porodične medicine u RS-u, ali imaju prebivalište na teritoriji opštine ili grada za koju je dom zdravlja nadležan”, kaže se u saopštenju.

Dodaje se da će stanovnike koji na ovaj način izraze interesovanje u narednom periodu nadležni domovi zdravlja pozivati na vakcinaciju.

Osim toga danas je upućen poziv za roditelje, staratelje ili hranitelje sa kojima žive djeca sa smetnjama u razvoju, a koja su korisnici prava iz dječije zaštite, te djece koja boluju od hroničnih oboljenja u RS-u da se jave Institutu za javno zdravstvo RS, radi evidentiranja.

Prijave će primati Institut za javno zdravstvo RS od 11. marta na email adresu: prijava.vakcinacije@phi.rs.ba, dok se informacije u vezi sa vakcinacijom mogu dobiti na brojeve telefona Instituta za javno zdravstvo RS i regionalnih centara instituta.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.