predložen zakon

U RS uskoro bez poreza na naslijeđe i poklon

NSRS

Sjednica Narodne skupštine RS zakazana je za 1. decembar

Prijedlogom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak Republike Srpske propisano je da se imovina stečena nasljeđem i poklonom oslobađa poreza na dohodak od kapitalnog dobitka.

Predloženim zakonom, koji bi Narodna skupština RS trebalo da razmatra na predstojećoj sjednici, propisano je oslobađanje za korisnike obaveze poreza na dohodak od kapitalnog dobitka, kao i ostalog dohotka u odnosu na vrstu prava ili imovine koja se prenosi na poreskog obveznika.

“Kada je riječ o oslobađanju od oporezivanja prihoda po osnovu poklona, predloženim zakonom propisano je da to važi za srodnika po krvi u pravoj liniji, braću i sestre, te usvojioca i usvojenika, kao i pokloni učinjeni između srodstvom nepovezanih lica, ukoliko njihova ukupna vrijednost na godišnjem nivou ne prelazi 10.000 KM”, navedeno je u obrazloženju zakonskog rješenja.

Imajući u vidu da je veoma teško odrediti vrijednost imovine koja je nabavljena prije dugog perioda, predloženim zakonom je propisano da se u svrhu oporezivanja porezom na dohodak od kapitalnog dobitka smatra prenos imovine ili prava koju je poreski obveznik držao kraće od sedam godina.

Prema procjenama Ministarstva finansija, oslobađanjima će godišnje u budžetu RS biti manje naplaćeno poreskih prihoda za 1,2 miliona KM.

Sjednica Narodne skupštine RS zakazana je za 1. decembar.