BiH

nove mjere

U RS zabranjena prodaja alkohola od 22 navečer do 6 ujutro

19/03/2021

Direktor Instituta za javno zdravstvo RS-a Branislav Zeljković istakao je da je počela vakcinacija osoba starijih od 65 godina, a da će sutra i u ponedjeljak početi i u drugim domovima zdravlja na području RS-a

Štab za vanredne situacije na današnjoj sjednici donio je zaključak kojim se za područje RS maksimalan broj osoba na javnim okupljanjima ograničava na 30.

Maksimalan broj osoba na privatnim okupljanjima ostaje 10, javlja Anadolu Agency (AA).

Branislav Zeljković, direktor Instituta za javno zdravstvo RS-a na konferenciji za novinare rekao je da je zabranjena i prodaja alkoholnih pića od 22 do 6 sati, bez obzira na to o kakvom se privrednom subjektu radi.

Zeljković je rekao da ostaje zabrana rada fitnes klubova, izvođenja muzike uživo, a da je zabranjeno i vokalno izvođenje muzike u ustanovama kulture, kao i aktivnosti kulturno-umjetničkih društava.

On je dodao da će u narednom periodu biti i pojačana kontrola pojedinaca, navodeći da je u prethodnih mjesec došlo do pada discipline naročito pojedinaca.

Zeljković je istakao da su neki od domova zdravlja na području RS-a već počeli osoba starijih od 65, a od sutra i ponedjeljka s ovim procesom počeće i svi drugi u skladu sa svojom spremnošću.

On je najavio da je Republička uprava civilne zaštite povesti dezinfekciju u lokalnim zajednicama, sa akcentom na one koji imaju pogoršanje epidemiološke situacije, gdje će prioritet biti objekti zbrinjavanja, đački i studentski domovi, škole, predškolske ustanove i dječija igrališta.

“Apeluje se na poslodavce da u skladu sa mogućnostima organizuju rad od kuće”, rekao je Zeljković.

On je istakao da je institut predložio rigoroznije mjere od onih koje su usvojene, navodeći da svi parametri govore da će u RS-u biti nastavljena nepovoljna epidemiološka situacija.

Zeljković je apelovao na pojedince da poštuju mjere navodeći da će pripadnici MUP-a RS-a u saradnji sa inspektorima Inspektorata RS-a vršiti rigorozne kontrole poštovanja mjera.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.