Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U Sabornoj crkvi u Sarajevu služena vaskršnja liturgija

liturgija saborna crkva33

U Sabornom hramu Rođenja Presvete Bogorodice u Sarajevu danas je vaskršnju liturgiju služio arhimandrit Lazar Lazarević, uz sasluženje sveštenstva Srpske pravoslavne crkve.

Arhimandrit Lazarević, koji je i rektor fočanske Bogoslovije Svetog Petra Dabrobosanskog, služio je po blagoslovu NJegovog preosveštenstva episkopa zahumsko-hercegovačkog i primorskog Grigorija, koji je administrator Mitropolije dabrobosanske.

Liturgiji je prisustvovao veliki broj vjernika, a nakon čitanja vaskršnje poslanice Njegove svetosti patrijarha srpskog Irineja, obavljeno je pričešće i potom darivanje vaskršnjih jaja.

Vaskršnje liturgije služene su noćas i jutros u svim hramovima Mitropolije dabrobosanske.

Sutra, na Vaskršnji ponedjeljak, episkop Grigorije upriličiće u Sarajevu prijem za predstavnike crkava i vjerskih zajednica, političog i društvenog života BiH, Republike Srpske i Federacije BiH, te diplomatskog kora.

U Hram Sabora Svetog Arhangela Gavrila i Crkvu Uspenja Presvete Bogorodice na Palama za vrijeme svetih vaskršnjih liturgija i ove godine je dočekan Blagodatni oganj iz hrama Vaskrsenja Hristovog u Jerusalimu.

Za pravoslavne hrišćane silazak Blagodatnog ognja, koji se sa snopova svijeća prenosi vjernicima, potvrda je istinitosti Hristovog vaskrsenja.